Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a szegecs ókori egyiptomi találmány, kóstoljuk meg Egyiptom másik nemzeti eledelét a kosharit. Bár igazából a nem túl gazdag emberek étele, Ipuki írnok és a gabona számlálója még biztos nem fogyaszthatta, hiszen csak jó 2000 évvel később terjedt el. Első blikkre nem volt túl szimpatikus, jobban mondva nem tűnt túl nagy számnak. Az elkészítése sem túl bonyolult, csak egyszerre több főzőedényre lesz szükségünk.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 cup rizs (mivel sok idegen nyelvű szakácskönyvem meg receptem van, ezért maradnék a cup-nál, hiszen szinte minden hipermarketben lehet kapni műanyag mérőkészletet pár száz forintért és higgyék el, sok receptnél sokkal egyszerűbb így többszörözni a receptet, vagy felezni, mintha konyhamérleget használunk) r
- 1 cup barna lencse
- 2 cup valamilyen rövid csőtészta, szerintem a szarvacska ideális hozzá
- 2 cup zöldségleves
- 1 gerezd fokhagyma negyedelve
- 1 teáskanál római kömény
- 1 babérlevél
- ½ teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 nagy hagyma vékonyra szeletelve
- 1 vörösbab konzerv
- A szószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis hagyma apróra kockázva
- 2 gerezd fokhagyma összetörve
- 1 hámozott paradicsomkonzerv
- 2 teáskanál baharat
- 1 evőkanál vörösborecet
- A pirított hagymához:
- 2 hagyma vékonyra szeletelve
- Olaj a sütéshez
Először elkészítjük a baharatot ezt az egzotikus fűszert, amire későbbiek folyamán is szükségünk lehet.
Kell hozzá:
- 1 evőkanál szemes fekete bors
- 1 evőkanál római kömény
- 2 teáskanál koriander mag
- 1 teáskanál egész szegfűszeg
- ½ teáskanál kardamom mag
- 1½ evőkanál piros paprika
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
A paprikán, a fahéjon és a szerecsendión kívüli hozzávalókat teflonserpenyőbe tesszük és 5 percig pirítjuk sűrű kevergetés közben, mert a római kömény könnyen megég és keserű lesz. Öt perc után hagyjuk kihűlni és a maradék három fűszerrel együtt szovjet típusú kávédarálóba tesszük és jól összedaráljuk, amíg nem kapunk homogén szép piros színű, illatos fűszerkeveréket.
Lássunk hozzá a kosharihoz. Ennek a lényege, hogy minden hozzávalót külön-külön készítünk el és a végén fogjuk összekeverni.
Két evőkanál olívaolajat forrósítsunk fel, bele a rizs, 2-3 perc alatt kicsit pirítsuk meg. Öntsük fel a zöldséglével, forraljuk fel, fedő rá és alacsony hőfokon pároljuk 15 percig, amíg a rizs fel nem szívja az összes folyadékot.
Rizs kész.
A lencsét tegyük fel fél liter vízzel. Forrás után vegyük le alacsony hőfokra, adjuk hozzá a fokhagymát, a római köményt és a babérlevelet, fedjük le és kb 30 percig főzzük, vagy amíg meg nem puhul a lencse.
Lencse kész.
Főzzük meg a tésztát al dente, ez mindenkinek attól függ, milyen tésztát használ.
A kész rizst, lencsét, tésztát hagyjuk letakarva, hogy melegen tartsuk, de nem történik katasztrófa, ha valamelyik kicsit kihűl, mert végén a paradicsomszósz úgyis felmelegíti.
A paradicsomszósz:
2 evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a baharatot, sót, borsot, borecetet, lefedjük és alacsony hőfokon 20 percig pároljuk.
Közben bő olajban a hagymát aranybarnára sütjük.
Amikor mindennel készen vagyunk, összekeverjük, vagy egymásra halmozzuk a rizst, a lencsét, a lecsöpögtetett babot és a tésztát, a tetejére szórjuk a pirított hagymát és leöntjük a forró paradicsomszósszal.
Első pár falat után nem tűnt nagy számnak, de utána meg nehéz abbahagyni.
Értékelés: 5/5