32. Koshari
2014. március 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

32. Koshari

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a szegecs ókori egyiptomi találmány, kóstoljuk meg Egyiptom másik nemzeti eledelét a kosharit. Bár igazából a nem túl gazdag emberek étele, Ipuki írnok és a gabona számlálója még biztos nem fogyaszthatta, hiszen csak jó 2000 évvel később terjedt el. Első blikkre nem volt túl szimpatikus, jobban mondva nem tűnt túl nagy számnak. Az elkészítése sem túl bonyolult, csak egyszerre több főzőedényre lesz szükségünk.

koshari5.jpg

 koshari1.jpg

Hozzávalók:

 

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 cup rizs (mivel sok idegen nyelvű szakácskönyvem meg receptem van, ezért maradnék a cup-nál, hiszen szinte minden hipermarketben lehet kapni műanyag mérőkészletet pár száz forintért és higgyék el, sok receptnél sokkal egyszerűbb így többszörözni a receptet, vagy felezni, mintha konyhamérleget használunk) r
  • 1 cup barna lencse
  • 2 cup valamilyen rövid csőtészta, szerintem a szarvacska ideális hozzá
  • 2 cup zöldségleves
  • 1 gerezd fokhagyma negyedelve
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 babérlevél
  • ½ teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy hagyma vékonyra szeletelve
  • 1 vörösbab konzerv
  • A szószhoz:
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis hagyma apróra kockázva
  • 2 gerezd fokhagyma összetörve
  • 1 hámozott paradicsomkonzerv
  • 2 teáskanál baharat
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • A pirított hagymához:
  • 2 hagyma vékonyra szeletelve
  • Olaj a sütéshez

Először elkészítjük a baharatot ezt az egzotikus fűszert, amire későbbiek folyamán is szükségünk lehet.

Kell hozzá:

  • 1 evőkanál szemes fekete bors
  • 1 evőkanál római kömény
  • 2 teáskanál koriander mag
  • 1 teáskanál egész szegfűszeg
  • ½ teáskanál kardamom mag
  • 1½ evőkanál piros paprika
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió

 

baharat.jpg

A paprikán, a fahéjon és a szerecsendión kívüli hozzávalókat teflonserpenyőbe tesszük és 5 percig pirítjuk sűrű kevergetés közben, mert a római kömény könnyen megég és keserű lesz. Öt perc után hagyjuk kihűlni és a maradék három fűszerrel együtt szovjet típusú kávédarálóba tesszük és jól összedaráljuk, amíg nem kapunk homogén szép piros színű, illatos fűszerkeveréket.

Lássunk hozzá a kosharihoz. Ennek a lényege, hogy minden hozzávalót külön-külön készítünk el és a végén fogjuk összekeverni.

Két evőkanál olívaolajat forrósítsunk fel, bele a rizs, 2-3 perc alatt kicsit pirítsuk meg. Öntsük fel a zöldséglével, forraljuk fel, fedő rá és alacsony hőfokon pároljuk 15 percig, amíg a rizs fel nem szívja az összes folyadékot.

koshari2.jpg

Rizs kész.

A lencsét tegyük fel fél liter vízzel. Forrás után vegyük le alacsony hőfokra, adjuk hozzá a fokhagymát, a római köményt és a babérlevelet, fedjük le és kb 30 percig főzzük, vagy amíg meg nem puhul a lencse.

koshari3.jpg

Lencse kész.

Főzzük meg a tésztát al dente, ez mindenkinek attól függ, milyen tésztát használ.

A kész rizst, lencsét, tésztát hagyjuk letakarva, hogy melegen tartsuk, de nem történik katasztrófa, ha valamelyik kicsit kihűl, mert végén a paradicsomszósz úgyis felmelegíti.

A paradicsomszósz:

2 evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a baharatot, sót, borsot, borecetet, lefedjük és alacsony hőfokon 20 percig pároljuk.

Közben bő olajban a hagymát aranybarnára sütjük. 

koshari4.jpg

Amikor mindennel készen vagyunk, összekeverjük, vagy egymásra halmozzuk a rizst, a lencsét, a lecsöpögtetett babot és a tésztát, a tetejére szórjuk a pirított hagymát és leöntjük a forró paradicsomszósszal. 

Első pár falat után nem tűnt nagy számnak, de utána meg nehéz abbahagyni.

Értékelés: 5/5

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr475844668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vince05 2014.03.06. 21:23:37

Szerintem a cup-ot, mint konyhai mértékegységet nagyjából senki nem ismeri nálunk, ezért célszerű lett volna iránymutatást adni a mibenlétére, nem elküldeni a népet a hipermarketbe. :I
A wikipedia alapján kb. 2.5 deci, attól függ, melyik "szabványú" cup-ot értünk alatta, de 2 és 3 deci között vannak.
És ezzel lényegében eljutottunk a szép magyar "bögre" illetve "pohár" mértékegységhez, aminek használatával el lehetett volna kerülni (a cikkíró és magam részéről is) a felesleges cup magyarázkodást.

Intizar 2014.03.06. 22:45:55

@vince05: Hogyan mértékegység a magyar bögre vagy pohár? Mekkora a nemzeti szabványbögre, szabványpohár? Mert én ilyenről még nem hallottam.
Az amcsi cup ugyan idegesítő, de legalább egységes, a google számtalan átszámító-programot ad ki hozzá
Vigyázat: egyáltalán nem mindegy, hogy MIBŐL egy cup, vajból pl. majd kétszer annyi dekára, mint lisztből, erre rá lehet faragni.
Mérő "cup"-ot sajnos még egyetlen hipermarketben sem láttam, szeretném tudni, melyikben keressem.

vince05 2014.03.07. 03:55:54

@Intizar: Pontosan erre akartam célozni, hogy a magyar bögre vagy pohár annyira pontos/pontatlan mértékegység, mint a cikkben elejtett "cup", ugyanis ha veszed a fáradságot (nem tetted), és elolvasod a wikipedia cikket, akkor kiderül, hogy "cup" van vagy ötféle, midegyi más méret, viszont mindegyi 2-3 deci között van. Ezt teljesítik a magyar bögrék és poharak is, így a cikkben teljesen felesleges volt a cup előrángatása.
("amcsi cup" is van kétféle, bár nem nagyon értem, hogy egy egyiptomi kajánál miért gondolod az "amcsi cup" magától értetődő használatát)

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.03.07. 03:58:44

@Intizar: Szerintem i idegesítő a cup, és én is először átszámolgattam, hogy 1 cup hány dkg liszt, hány dkg cukor stb. Aztán kerestem az interneten, hogy rendelek, de nem volt rá szükség, mert a helyi Tesco-ban találtam azt hiszem 400 forintért egy nyolc darabos készletet (1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup, 1/4 cup, 1 evőkanál, 1/2 evőkanál, 1 teáskanál, 1/2 teáskanál). Igaz, hogy csúnya rózsaszín, de olcsó,és a célnak teljesen megfelel.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.03.07. 04:10:34

@vince05: Van benne igazság, hogy miért használom a csúnya cup szót a szép magyar bögre és csésze helyett, de tényleg rengeteg angol nyelvű szakácskönyvem van, és régebben én is átszámolgattam, de tapasztalatból mondom, hogy sokkal egyszerűbb cup-ban (bögrében, csészében)mérni bizonyos esetekben, mint átszámolni állandóan. Főleg, hogy pár száz forintért lehet vásárolni mérőkészletet, amikor cup-ban vannak megadva az arányok, akkor az ember csak teletölti és meg is van vele, nem kell előszedni a mérleget, kicentizni, méricskélni. Számomra ez pusztán egyszerűség, gyorsaság kérdése, nem pedig mert majmolni szeretnék valami angolszász hülyeséget. Egyszerűen, amikor így van az eredeti recept, akkor sokkal egyszerűbb.

vince05 2014.03.07. 04:47:21

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: Értem az érveidet, és találok benne is rációt, de:
Az írást olvasók között szerinted
- Hány százalék látott életében egyáltalán egy angol nyelvű szakácskönyvet?
- Hány százalék találkozott egyébként a "cup" fogalmával?
- Akik nem, azok közül mennyien vehették a fáradságot, hogy utána nézzenek a "cup" fogalmának?
- Ezek közül hányat zavart össze a legalább ötféle "cup" (wikipedia)?

Ehelyett nem lett volna egyszerűbb a recept, így:
"Végy egy bögre rizst, egy bögre lencsét és két bögre rövid csőtésztát, ..."

Tudom, így tudománytalanabbul hangzik ...

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.03.07. 05:01:54

@vince05: Nem hangzik tudománytalanabbul, és ennél a receptnél nem is történik katasztrófa, ha pár dekával több az a rizs, mint a 2,5 decis cup.
Én azért azt gondolom, hogy akik ilyen recepteket olvasgatnak, azok szerintem vannak annyira műveltek, hogy hallottak már cupról, de hajlok rá, hogy igazat adjak neked, és a mai receptben majd meg is próbálom bögrében megadni a hozzávalókat, bár hozzá fogom írni, hogy 2,5 decis bögre legyen, mert anélkül meg azt fogják számon kérni, hogy jó-jó, hogy bögre, de mekkora bögre?

Fekete Mamba 2014.03.07. 09:23:15

a posztoló rá-cup-panhat. Ennyire nem szabadna leszarni az olvasót. Ez így csak magamutogatás, szépelgés. Vagy szimpla gügyeség.

Intizar 2014.03.07. 13:08:52

@vince05: Hát biz én már csak ilyen léha vagyok, hogy föltételeztem, hogy az amerikai cupról van szó, s nem az ausztálról, japánról,indiairól avagy az elavult imperial cupról. Lévén az amerikai sokkalta kézenfekvőbb. Ez volt az, amit tettem, a férfiasan drámai "nem tetted" helyett...

LeslieBear 2014.07.01. 16:15:43

Aki ezt a blogot olvassa az vélhetően nem csak sertéspörköltön, töltött káposztán, meg zsíros kenyéren él. Így valószínű a cup megfejtése sem jelenthet akkora problémát neki. Persze, ha van megfelelője magyarul, akkor azért az nem baj, ha használjuk. Én nagyon élvezem ezeket a kulináris (és kultúrális) barangolásokat.

venbanya 2016.01.25. 15:36:32

Azt hiszem leragadtak itt a bögrénél rendesen. Az igazi probléma nem is ez a recepttel, hanem a vörösbab. Aki már járt Egyiptomban, mondjuk Kairóban, az tudja, hogy nem babbal, hanem pár szem főtt csicseriborsóval szórják meg a kosharit. A fűszerezés is kicsit túltolt. Sehol nem találkoztam ilyen sok fűszerrel, az egésznek a lényege a friss paradicsomos íz, amit főleg éttermekben még egy fokhagymás löttyel, meg csiliszósszal megtolnak.
süti beállítások módosítása