Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a számok használatára az első bizonyítékunk 5000 évvel ezelőttről származik Egyiptomból, kóstoljunk meg egy egyiptomi édességet. Nem vagyok az egészséges táplálkozásban nagyon otthon, ami finom azt szeretem és megeszem, ami nem azt nem, de ennek az édességnek az arányai még engem is megijesztettek.
Mert hát mi is kell hozzá:
2 bögre vagy csésze vagy cup (2x2,5 dl) búzadara
1 bögre vagy csésze vagy cup (2,5 dl) natúr joghurt
1 bögre vagy csésze vagy cup (2,5 dl) cukor
125 gr vaj megolvasztva
1 teáskanál sütőpor
A sziruphoz:
2 bögre vagy csésze vagy cup (2x2,5 dl) víz
2 bögre vagy csésze vagy cup (2x2,5 dl) cukor
1 citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az elkészítése is nagyon egyszerű. A búzadarát, a joghurtot, a cukrot, az olvasztott vajat és a sütőport keverjük össze robotgéppel vagy kézimixerrel vagy kézzel körülbelül 5 percig, a kész masszát pedig öntsük egy lehetőleg szögletes jénai tálba. (Nekem nem volt.) Süssük 40 percig.
Közben egy teflonedényben keverjük össze a vizet, cukrot, citromlevet és a vaníliás cukrot, forraljuk fel és lassú tűzön sűrítsük be.
Ha megsült a tésztánk, vegyük ki a sütőből és öntsük a tetejére a szirupot és várjunk, amíg teljesen be nem issza. Amint ez megtörtént, tálalható. A tetejére rakhatunk joghurtot, ami merész ötlet, de meglepően harmonizál az édes, szirupos tésztával.
Értékelés: 4/5