12. Fattoush - Levantei kenyérsaláta
2014. május 07. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

12. Fattoush - Levantei kenyérsaláta

Miután megnéztük Jordániában Petra kincstárát, ahol Spielberg szerint a Szent Grál található és csak a bűnbánó ember juthat át a próbákon.  

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/06/kr_e_100_petra_kincstara

Mi az a Levante, és hol van?

Middle_East_Levant.jpg

 

"Levante történelmi földrajzi régió, mely a Közel-Keleten terül el. A szűkebb értelemben vett Levantét északon a Toros-hegység középső és keleti vonulatai, keleten Mezopotámia, délen az Arab-félsziget sivatagos vidéke, nyugaton a Földközi-tenger határolja, vagyis a mai Szíria, Libanon, Izrael, Palesztina és Jordánia területének felel meg. Tágabb értelemben ide sorolják a Földközi-tenger Itáliától keletre eső partvidékét (tehát az előbbieken túl Egyiptomot, Kis-Ázsiát, sőt, időnként Görögországot is). Nem foglalja magában azonban sem az Arab-félszigetet, sem a Kaukázus vidékét. A régió mindazonáltal nem határolható körül élesen, mivel inkább kultúrtörténeti, mint földrajzi fogalom. A kifejezés itáliai szemléletet tükröz, a szó maga is az olaszból származik, jelentése (nap)felkelte, (nap)kelet."

És ha már Levante kultúrtörténeti fogalom, akkor gasztronómiai is. A levantei konyha egyik érdekes megkóstolnivalója a Fattoush. Az étel neve az arab "tör" szóból ered.

Fattoush.JPG

 

 

Aki már hallott a tabouleh-ról (a recept majd nem sokára következik), annak nem lesz olyan érdekes, mert a két étel ízvilága teljesen hasonló. Három íz dominál mindkettőben: a menta, petrezselyem és a citromlé.

Valamiért nekem jobban bejön a fattoush és ez kerül fel a gasztrobakancslistánkra és nem a taboulehde ízlésről nem vitatkozunk.

Hozzávalók:

1 pita

1 citrom leve

1 nagy uborka

3-4 kemény paradicsom feldarabolva

3-4 hónapos retek karikázva

1 vöröshagyma feldarabolva

1 csokor petrezselyem finomra vágva

2 evőkanál finomra vágott mentalevél

2 gerezd fokhagyma apróra vágva

8 evőkanál olívaolaj

só, bors

A pita mindkét oldalát forró olajban megpirítjuk. Pár másodpercről van szó, amíg kicsit megbarnul. A hozzávalókat összevágjuk és a paradicsom kivételével tálba rakjuk, összekeverjük. Most jöhet a paradicsom, majd legvégül a kézzel falatnyi darabokra tört pita. Keverjük össze óvatosan.

Mindig frissen készítsük el, egyből az asztalra adjuk, különben elázik a pita, meg összeesik a paradicsom és nem lesz túl gusztusos.

Értékelés: 5/5

Még 989 hely kiadó a gasztrobakancslistánkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr966128769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása