Ribollita - toszkán kenyérleves
2014. június 18. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Ribollita - toszkán kenyérleves

Nem volt hosszú a kitérő, újra visszatérünk Itáliába, hiszen a kultúrbakancslistánk következő darabja "A jó pásztor" című falfestmény Róma katakombáiból.

 http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/18/kr_u_250_a_jo_pasztor

A Ribollita, bár hangzása után inkább gondolnánk egy végzet asszonyára valamelyik 50-es években készült fekete-fehér olasz filmből, egy sokkal prózaibb dolog, parasztleves Toszkánából.

 

Ribollita.JPG

 

Mint a panzanella-nál (http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/06/11/panzanella_toscana_toszkan_kenyersalata) is láttuk, a toszkán emberek szeretik nem kidobni a maradék kenyeret, hanem hozzávalóként kezelni.

Ez egy igen bölcs, és tiszteletreméltó szokás. A ribollita szó szerint kb. annyit tesz, hogy újraforralt és elmaradhatatlan hozzávalója a száraz kenyér.

Amúgy meg egy zöldségleves. Egy hagyományos paraszti étel, amin a kenyér egy kicsit sűrít és táplálóbbá teszi.

Valószínűleg egy pénteki napon találhatta ki egy toszkán parasztasszony, akinek nem volt képe a férje elé tenni a leves mellé a hatnapos kenyeret. Kenyeret ki nem dobunk. Kenyér nélkül a zöldségleves nem elég tápláló a férjének, aki egész nap a dolgozik. Tördelte egy kicsit a kezét, sopánkodott, majd végső kétségbeesésében belefőzte a levesbe. Kecske, káposzta...

Figyelem!

Nem az elkészítés napján fogyasztandó! Ha szárazbabból készítjük, akkor két nappal előtte kell hozzákezdeni.

Hozzávalók:

25 dkg száraz cannellini bab (vagy konzerv)

3 evőkanál olívaolaj

10 dkg füstölt szalonna (ha vegetáriánusra akarjuk készíteni, akkor még kb. 3 evőkanál olívaolaj

1 póréhagyma karikázva

2 sárgarépa karikázva

2 szárzeller darabolva

1 vöröshagyma kockázva

2 gerezd fokhagyma préselve

2 liter húsleves (vegetáriánusoknak zöldségalaplé)

1 friss kakukkfű ág

40 dkg kelkáposzta csíkokra vágva

só, bors

30 dkg jó szikkadt kenyér, ha van ciabatta szeletelve

Ha szárazbabot használunk, fogyasztás előtti második nap este beáztatjuk. Másnap másfél óra alatt puhára főzzük.

A főtt bab, vagy konzervbab feléből pürét készítünk.  

Fazékban felmelegítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a kockázott szalonnát. Ha zsírjára pirult, hozzáadjuk a zöldségeket és 4-5 percig kavargatás mellett pároljuk, majd felöntjük a levessel és hozzáadjuk a bab pürésített felét. 30 percig kis lángon főzzük, majd hozzáadjuk a kelkáposztát. 

30 perc további főzés után mehet bele a bab és így is főzzük még 15 percig.

A levest sózzuk, borsozzuk.

Egy másik fazékban elhelyezzük a kenyérszeleteket és rámerjük a levest. Egy éjszakán át hideg helyen állni hagyjuk.

Tálalás előtt felforraljuk (ettől lesz ribollita), jól elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk ha még szükséges, a tányérokba szedjük, és megcsöpögtetjük pár csepp olívaolajjal.

Tulajdonképp ez is egy zöldségleves, csak kicsit sűrűbb.

Nem kerül fel, így még 984 hely van a gasztrobakancslistánkon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr396310439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.09. 16:02:26

Mifelénk tesznek bele krumplit, paradicsomot is, ill. nem csak egy-, hanem két- háromféle káposztát is. Minél több és minél több fajta zöldség van benne, annál finomabb.

Gergő - gergo.me
süti beállítások módosítása