21. Pasta e fagioli
2014. június 30. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

21. Pasta e fagioli

Ravennában Kr.u. 547-ben épült a San Vitale-templom. Ez kultúrbakancslistánk következő darabja.

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/30/kr_u_547_san_vitale-templom

Olaszországból egy klasszikus étel következik, ami már világszerte a gyorséttermek étlapján is gyakran feltűnik. Ez pedig a pasta e fagioli, amit még ha olaszul csak konyhanyelven tudunk, akkor is könnyű lefordítani: tészta és bab. Tehát ha valakinek nem elég laktató a bab önmagában, az még tartalmasabbá teheti az ételét egy kis tésztával. Ezek után kizárt, hogy éhen maradjunk.

pasta6.jpg

A pasta e fagioli újabb példája a laktató és olcsó ételeknek Olaszországból. Sokféleképp készítik, de nekem szimpatikusabb a dél-olasz készítési mód, ami inkább sűrűbb egytálételszerű, míg az északi inkább levesszerű.

(Valamint nem teljesen vegetáriánus.)

Hozzávalók:

4 gerezd fokhagyma aprítva

2 fej hagyma kockázva

1 evőkanál olívaolaj

10 dkg pancetta (ha nem jutunk hozzá, akkor kolozsvári szalonna is megteszi) kockázva

1 zellerszár darabolva

1/2 liter zöldség alaplé

1 doboz aprított paradicsomkonzerv

1 doboz cannellini babkonzerv

1 csésze, cup, 250 ml ditalini (de ezt is helyettesíthetjük ízlés szerint)

só, bors

pasta1.JPG

pasta2.JPG 

Az olajon kiolvasztjuk a szalonna zsírját (ha nem akarunk húst enni, ezt a lépést ki is hagyhatjuk és pótoljuk még két evőkanál olívaolajjal.)

pasta3.JPG

Hozzáadjuk a hagymát és kb. 5 percig közepes lángon dinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát is és együtt még két percig sűrűn kevergetjük.

pasta4.JPG

Jöhet a zellerszár és pár percig ezt is dinszteljük.

pasta5.JPG

Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsomot, lejjebb vesszük a lángot és nagyjából fél óráig halkan rotyogtatjuk, gyakran megkeverjük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett konzerv babot és még adunk neki 15 percet. Sózzuk, borsozzuk, majd feljebb vesszük a lángot, hogy elkezdjen forrni (ha ízlésünk szerint már túl kevés lenne a leve, akkor nyugodtan pótolhatjuk egy kevés vízzel.) és hozzáadjuk a tésztát, elzárjuk alatta a tüzet, lefedjük és 20-30 percig állni hagyjuk, hogy a tészta al dente legyen. Friss, ropogós kenyér vagy pirítós nagyon jó hozzá.

A pasta e fagioli a 21. 

Még 980 hely van a gasztrobakancslistánkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr746454921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skunkworks 2014.07.01. 12:15:31

Aztaqva, nagyon jó!!
süti beállítások módosítása