Ravennában Kr.u. 547-ben épült a San Vitale-templom. Ez kultúrbakancslistánk következő darabja.
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/30/kr_u_547_san_vitale-templom
Olaszországból egy klasszikus étel következik, ami már világszerte a gyorséttermek étlapján is gyakran feltűnik. Ez pedig a pasta e fagioli, amit még ha olaszul csak konyhanyelven tudunk, akkor is könnyű lefordítani: tészta és bab. Tehát ha valakinek nem elég laktató a bab önmagában, az még tartalmasabbá teheti az ételét egy kis tésztával. Ezek után kizárt, hogy éhen maradjunk.
A pasta e fagioli újabb példája a laktató és olcsó ételeknek Olaszországból. Sokféleképp készítik, de nekem szimpatikusabb a dél-olasz készítési mód, ami inkább sűrűbb egytálételszerű, míg az északi inkább levesszerű.
(Valamint nem teljesen vegetáriánus.)
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma aprítva
2 fej hagyma kockázva
1 evőkanál olívaolaj
10 dkg pancetta (ha nem jutunk hozzá, akkor kolozsvári szalonna is megteszi) kockázva
1 zellerszár darabolva
1/2 liter zöldség alaplé
1 doboz aprított paradicsomkonzerv
1 doboz cannellini babkonzerv
1 csésze, cup, 250 ml ditalini (de ezt is helyettesíthetjük ízlés szerint)
só, bors
Az olajon kiolvasztjuk a szalonna zsírját (ha nem akarunk húst enni, ezt a lépést ki is hagyhatjuk és pótoljuk még két evőkanál olívaolajjal.)
Hozzáadjuk a hagymát és kb. 5 percig közepes lángon dinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát is és együtt még két percig sűrűn kevergetjük.
Jöhet a zellerszár és pár percig ezt is dinszteljük.
Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a paradicsomot, lejjebb vesszük a lángot és nagyjából fél óráig halkan rotyogtatjuk, gyakran megkeverjük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett konzerv babot és még adunk neki 15 percet. Sózzuk, borsozzuk, majd feljebb vesszük a lángot, hogy elkezdjen forrni (ha ízlésünk szerint már túl kevés lenne a leve, akkor nyugodtan pótolhatjuk egy kevés vízzel.) és hozzáadjuk a tésztát, elzárjuk alatta a tüzet, lefedjük és 20-30 percig állni hagyjuk, hogy a tészta al dente legyen. Friss, ropogós kenyér vagy pirítós nagyon jó hozzá.
A pasta e fagioli a 21.
Még 980 hely van a gasztrobakancslistánkon.