Irish stew - avagy a lassú főzés elfeledett története
2014. július 03. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Irish stew - avagy a lassú főzés elfeledett története

Miután megtekintettük kultúrbakancslistánk következő darabját a Kr.u. 550-ben épült Skellig Michaelt Írországban, nézzük meg, hogy készül a hagyományos ír ragu.

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/07/03/kr_u_550_skellig_michael

Az írek nemzeti eledele valószínűleg elég ősi gyökerekkel rendelkezik, hiszen lassú főzéssel készül, ami az egyik legrégebbi ételkészítési mód. A lassú főzés manapság a reneszánszát éli, és talán ugyanazon okokra vezethető vissza, mint amiért kitalálták. Ez pedig a főzésre szánt idő. Ha egy kicsit visszatérünk az emberiség hajnalához, valószínűleg arra jutunk, hogy a legősibb ételkészítési mód az lehetett, ahogy a rablóhúst, saslikot, koftát, köftét, satay-it készítjük, tehát mindenfélét felhúzunk egy nyársara és megsütjük tűz fölött. 

De mi van akkor, amikor nem érünk rá a tűz körül ücsörögni? Ha már feltaláltuk a földművességet,ha már feltaláltuk az agyagedényeket úgy Kr.e. 8000-ben, akkor az is eszünkbe jut, hogy a húst nem csak szárazon, sütve fogyaszthatjuk, hanem, ha megvédjük a közvetlen tűztől, akkor szaftos, teljesen más jellegű ételeket kapunk.

Aztán biztos valamelyik termékeny félholdbeli feledékeny asszony elfelejtette megrakni a tüzet, miután odakészítette az edénybe az ételt, majd elfeledkezett az egészről (ne kutakodjunk most 10 ezer éve elhunyt ifiasszonyok magánéletében). Miután hazaért (ne kérdezzük honnan!), jól kétségbe is esett, hogy nincs vacsora, a férj meg megkérdezi majd, hol járt, hogy nem volt ideje vacsorát főzni. Belenézett az edénybe, és nagy meglepetésére az étel elkészült, pedig nem is volt tűz alatta, csak az előző este megrakott tűz még meleg parazsa, majd hamuja melegítette, ráadásul az étel még omlósabb, ízletesebb volt. A férj megdicsérte, a kecske és a káposzta klasszikus esete forgott fent.

Teltek az évezredek, és a nők beszorultak a konyhába, otthon voltak, ráértek mindenféle állandó felügyeletet igénylő ételeket főzni. Mígnem eljött a XX. század második fele és a XXI. század eleje és a nők dolgozni kezdtek. Sőt karriert építeni, ami még több időt vesz igénybe, és nem igazán volt idejük és kedvük főzőcskézéssel tölteni az estéjüket. Ezért élelmes úriemberek 1970-ben az Egyesült Államokban kifejlesztették a Crock-Pot-ot, az első elektromos lassú főző edényt, amit napjainkra számos más gyártó lassú főzője követett.

crock.jpg

A lassú főző előnyei: reggel bekészítjük a hozzávalókat, elindítjuk, nem igényel felügyeletet, kavargatás, nem ég oda, finomra főzi a legfinomabb hosszú főzést igénylő húsokat is, és mire hazaérünk vár a vacsora. Nem kell félnünk, hogy égő tűzhelyet hagyunk otthon a lakásban.

Hátrányok: a megszokott recepteket újra kell hangszerelni, nem tudunk benne olyan ételeket készíteni, amik a lé, illetve szaft besűrítésével, vagy elforralásával készülnek, mert gyakorlatilag a lassú főzőben nincs folyadékveszteség, tehát annyi folyadékkal kell számolnunk, amennyit a végén szeretnénk látni. 

Ideje visszatérnünk a hagyományos ír raguhoz, ami egy lassú főzéssel készülő étel. Az eredeti változat fűszerezése minimális, ami elkészítés előtt ugyancsak megrémített. Hogget húsa kell hozzá, ami az egy éves juhot jelöli, és a báránykor és a toklyókor határa. Gyakorlatilag frissen érettségizett bárány, ami még nem lépett ki az élet rögös országútjára (persze én nem vagyok Írországban, és örülök ha kapok valahol csont nélküli birka- vagy bárányhúst).

hogget.jpg

Hoggetek. A hozzá nem értő szem is egyből láthatja

  Mivel az írek, a világ minden tájára kivándoroltak, mindenütt hozzátettek, vagy kicseréltek pár hozzávalót a helyi kínálatból. Valószínűleg ők is érezték az eredeti puritánságát. Ezek közül a legsikeresebb és legközkedveltebb talán a folyadék lecserélése. Na, mire, ha írekről van szó? Persze, hogy Guinness-re.(http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/02/18/18_guinness

Hozzávalók (4 személyre):

1,5 kg csont nélküli bárány, vagy birkahús kockázva

1 kg felkockázott burgonya

1/2 kg felaprított hagyma

1 púpozott evőkanál petrezselyemzöld felaprítva

1 nagy csipet kakukkfű

6 dl marhahúsleves (vagy egy üveg extra stout Guinness és 1 dl víz)

só, bors

Elkészítés sütőben:

Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Mázas pataki tálban lerakjuk a hozzávalókat tetszőleges sorrendben. Ráöntjük a marhahúslevest, vagy a Guinness-t és a vizet. Rátesszük a tetőt és két órára sütőbe rakjuk. Két óra múlva kész.

Irish.jpg

Előtte

irish2.jpg

Utána

Elkészítés lassú főzőben:

Az összes hozzávalót belerakjuk a lassú főzőbe és jól elkavarjuk. Lecsukjuk a fedőt, slow fokozatra állítjuk és a főzési időt 8 órára állítjuk, majd elmegyünk dolgozni, ha hazaértünk fáradtan a munkából, kész a finom vacsora.

 Viszonylag szegényes fűszerezése ellenére meglepően finom lett.

Az ír ragu csak azért nem kerül fel a listánkra, mert a valószínűsíthető őse, az ősgyuvecs még ettől is finomabb. 

Még 979 hely van a Gasztrobakancslistánkon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr856469695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mt-03 2014.07.03. 19:16:35

nekem tetszik. momentan van is itthon birka de en nem tudok fozni... azert lehet hogy kiprobalnam, a marhahuslevest lehet valahogy helyettesiteni? sajnos a guinesshez se ertek, jo az amit a minden kozertben kapni, mint guiness?

mt-03 2014.07.03. 19:19:32

ja meg cserepedenyem sincs, de csak jo valami normal sutobe teheto labas...

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.07.03. 20:12:22

@mt-03: Ehhez az ételhez nincs szükség főzési gyakorlatra. Marhahúsleves helyett esetleg lehet húsleveskockát használni, bár akkor inkább már a Guinness-t javaslom. A közértben kapható Guinness tökéletesen megfelelő. Ha van fedeles jénai, vagy kerámiatál az jobban megfelel a célnak. Nem próbáltam még, de ha sima fémlábosról van szó fedéllel, akkor talán egy kicsit alacsonyabb hőmérsékleten főzném, mondjuk 120 fokon és 4 órás főzőidőt ajánlanék. Ha egy óra elteltével félóránként ránézünk, akkor nem történhet baj, Nagyon valószínű, hogy le fog egy kicsit ragadni, mivel nem teszünk alá zsiradékot, de nem szentségtörés, ha néha megkavarjuk.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.07.03. 20:21:11

@mt-03: Ha nem cserépedényben főzzük, akkor egy kicsit levesesebb lesz, de van, aki úgy szereti, meg ezen is könnyű segíteni, ha már megfőtt egy ideig fedő nélkül is főzhetjük és akkor szaftosabb lesz. Én úgy szeretem, de ez ízlés dolga.

mt-03 2014.07.03. 20:55:38

na holnap meglatom mit tudok kihozni belole...

mt-03 2014.07.04. 13:32:47

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: na bent a cucc a sutoben :)
bar nemi csalast elkovettem... nem birkabol csinaltam mert nagyon sok van egybe lefagyasztva, kiolvasztani meg nem akarom. talaltam egy kisebb adag kockazott pulykat (bar ez is eleg sok nekem), most csinalok ezzel egy betatesztet. ha bejon akkor majd megcsinalom birkabol is mikor visszajon a csalad. vettem guennisst is, hat fajt a szivem mikor ontottem bele, mert rohadt draga :(
süti beállítások módosítása