23. Szecsuani uborkasaláta - kizárólag mazochistáknak
2014. július 04. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

23. Szecsuani uborkasaláta - kizárólag mazochistáknak

Miután megtekintettük kultúrbakancslistánk következő darabját Hszüa Kung si függőkolostorát, kóstoljunk meg egy kínai salátát.

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/07/04/kr_u_591_hszua_kung-si_fuggokolostora

A szecsuani konyha egyike Kína 8 regionális konyhájának. Legfőbb jellegzetességei a chile és a szecsuani bors nagy mennyiségű használata. A chile-ről már mindenki hallott, a szecsuani borsot, viszont szerintem kevesen kóstolták.

A szecsuani bors egy elég furcsa fűszer Igazából egy ősrégi favicc jut róla az ember eszébe: 

Az elmegyógyintézetben egy ápolt kalapáccsal veri az ujját. Minden ütésnél nagyot ordít. 
- Mondja, mi ebben a jó? - kérdi az ápoló. 
- Amikor melléütök.

A szecsuani borssal bőven fűszerezett étel szörnyű, borzasztó, az ember mégis képtelen abbahagyni az evését.

sichuan-peppers.jpg

És miért? Mert tartalmaz 3 %-nyi Hydroxy-alpha sanshoolt, ami elzsibbasztja a nyelvet és a szájat. Kicsit olyan, mintha evés közben az ember apró lidokain injekciókat kapna a szájába és a nyelvébe, csak szúrás nélkül. Miért jó ez? Egyáltalán nem jó, de annyira rossz, hogy jó. Szóval biztos, hogy mazochistáknak való.

De hogy ne csak rosszat mondjunk szegény szecsuani borsról, van neki több áldásos hatása is: 

Állítólag "segíti az emésztést és vértisztító. Elpusztítja a parazitákat, és megszünteti a hasfájást. Rövid időre megszünteti a fogfájást."

A szecsuani uborkasaláta hozzávalói:

1 nagy kígyóuborka

1 teáskanál só

3 evőkanál növényi olaj

3 evőkanál préselt fokhagyma

1 1/2 teáskanál pirított, majd őrölt szecsuani bors

2 evőkanál rizsecet 

2 teáskanál szezámolaj

2 teáskanál cukor

1 teáskanál csípős fokhagymás chile-szósz

A szecsuani borsot palacsintasütőben szárazon, egy-két percig pirítjuk, majd mozsárban összetörjük. Az uborkát meghámozzuk, hosszában négyfelé vágjuk, majd az egészet 5 centis darabokra. Rászórjuk a sót, és fél óráig állni hagyjuk. Fél óra múlva papírtörlővel felitatjuk róla a levét.

Serpenyőben közepes melegre melegítjük a növényi olajat, hozzáadjuk a fokhagymát és a szecsuani borsot. Addig sütjük, amíg illata van. Egy tálba szedjük át és megvárjuk, míg kihűl. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, jól elkeverjük, majd mehet bele az uborka. Együtt is jól elkavarjuk, hogy az uborkaszeleteket láthatólag bevonja az öntet. Vagy így szobahőmérsékleten, vagy hűtve fogyasztjuk. Fogyasztás előtt meglocsoljuk a csípős chile-szósszal.

Szecsuan.jpg

Biztosíthatok mindenkit, hogy egy élmény lesz. Vagy kellemes, vagy kellemetlen, de élmény.

A szecsuani uborkasaláta mindenképpen megérdemel egy helyet a listánkon.

Még 978 hely maradt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr696472545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2015.01.11. 00:14:37

@Hatttorihanzo: Az angol nyelvű irodalomban is elég nagy a változatosság a használatot illetően. Én Dave deWitt, a "chile pápájának", - akinek több mint 30 könyve jelent meg a témában - útmutatását tartom irányadónak, miszerint maga a paprika írásmódja "chile", míg az étel írásmódja "chili". Hangsúlyozom: ez nem kőbevésett nyelvtani szabály, nyugodtan használható a "chili" és a "chilli" is a paprikára. DeWitt azzal indokolja a használatot, hogy a spanyol (mexikói) eredetiben "chile". Az amerikai angolban a leggyakrabban a "chili"-t használják, de egyáltalán nem ritka a "chile" sem, míg a brit angolban a két "l"-lel írt "chilli" a helyes.
süti beállítások módosítása