Miután elgondolkodtunk a tűz megismerésén, amit bátor homo erectus-ok tettek meg először 1,6 millió éve Dél-Afrikában és Kenyában, nézzünk meg egy dél-afrikai ételt.
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/10/20/kr_e_1_600_000_kontrollalt_tuz
A dél-afrikai konyhát "szivárvány konyhának" is nevezik, hiszen a világ minden tájáról érkező betelepülők és erre hajózók mind hoztak magukkal valamit, ami hozzájárult a dél-afrikai fúziós konyha kialakulásához.
A mai ételünk a zöldséges csapati. A neve egyértelművé teszi, hogy indiai eredetű.
A csapati indiai lapos kenyér, amibe tölthetünk valamit, vagy fogyaszthatjuk klasszikus kenyér módjára.
Csapati készítése:
450 gr teljes kiőrlésű liszt
1 csésze (cup, 250 ml) víz
A liszthez hozzáöntjük a vizet és géppel, vagy kézzel tésztát gyúrunk belőle. Fél órát pihenni hagyjuk, majd lisztezett felületen 8 vékony, kb. arasznyi átmérőjű lepényformát nyújtunk belőle. Felforrósított, olajjal kikent palacsintasütőben vagy serpenyőben közepesen nagy lángon mindkét oldalát 20-30 másodpercig sütjük, míg meg nem barnul.
Töltelék:
3 db sárgarépa kockázva
1 csomag újhagyma darabolva
2 evőkanál vaj
15 dkg szójacsíra
só, bors
A vajat forrósítsuk fel, szórjuk bele a zöldségeket és alacsony hőfokon pároljuk 15-20 percig, hozzáadjuk a lecsepegtetett szójacsírát, sózzuk, borsozzuk. A tölteléket a csapatira halmozzuk és ízlés szerint összehajtjuk.
Egyszerűsége ellenére finom. De nem kihagyhatatlan. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.