Charentais-, honeydew-, shizuoka dinnye
2014. október 28. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Charentais-, honeydew-, shizuoka dinnye

Miután Kultúrbakancslistánkon megismerkedtünk az emberiség egyik legnagyobb találmányával és problémájával, az épített menedék kérdésével (http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/10/28/kr_e_600_000_epitett_menedejk), nézzünk meg egy olyan gyümölcsöt, ami eredetileg ugyan Ázsiából származik, de ínyencek szerint a legfinomabb változatát manapság Franciaországban termesztik.

Nálunk közismert nevén sárgadinnye. A tökfélék családjába tartozik, tehát valójában zöldség, de annyira édes, hogy a gyümölcsök között is megállja a helyét. Sokféle fajtája létezik, már nálunk is megvásárolható néhány változat.

A legismertebb, legjobbnak tartott fajták:

Charentais

Franciaországban a charentais és cavaillon kifejezés szinte felcserélhető egymással. Mindkettő a kantalupdinnye leszármazottja, ami a XVI. században vált ismertté. Ez egy különlegesen édes dinnyefajta, melynek húsa mély narancsszínű, s melyet eredetileg valószínűsíthetően itáliai szerzetesek nemesítettek Örményországból hozott magokból a pápák nyári rezidenciáján, Cantalupóban. Más források szerint a kantalupdinnye a dél-francia Cantaloup faluról kapta nevét. 

Charentais.jpg

A XIX. század elejére Charentais már a legjobb dinnyetermő területeiről volt híres.

A charentais dinnye 15-20 centi átmérőjű, viszonylag sima héjú, oldalán vastag csíkok futnak végig. A húsa egészen a héjáig puha.

Shizuoka

 Tokiótól nyugatra Shizuoka prefektúra területén, üveg alatt a legmodernebb technikával, légkondicionált üvegházakban termesztik. A dinnye vesszőit úgy vágják vissza, hogy minden növényen csak három dinnye fejlődjön.

Shizuoka.JPG

 

Amikor ezek elérik az emberi ököl nagyságát, akkor kettőt eltávolítanak, hogy csak a legígéretesebb dinnye maradjon meg. Japánban a shizuoka dinnye luxusajándék. 

letöltés.jpg

Honeydew

A honeydew Észak-Afrikából származik. Nagyobb és édesebb a kantalupdinnyénél, héja halványsárga, húsa világoszöld. Arrafelé white antibes néven ismerik.

Honeydew.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr96840585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2014.10.30. 06:16:20

-Hát ez október végén nagyon aktuális...bocs.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.10.30. 10:39:04

@szsuzsanna: Kedves szzsuzsanna, köszönöm a figyelmeztetést, de én nem igazán az aktualitást nézem, hanem amint oldalt írtam, szeretném végigfőzni a világ szinte összes konyhájának k. 15 ezer ételét, hogy ebből kiválogassak a 1001-et, amit szerintem mindenkinek meg kell kóstolni. A sárgadinnye természetesen nem főznivaló, de az 1001 általam összeválogatott kóstolnivalóban lesz - bár nem túl sok - gyümölcs is, ital is, szóval olyan dolgok, amiket csak megvásárolni lehet. A világ minden tájáról 100 szakácskönyvet válogattam össze és szereztem be, majd hónapokig rendszereztem, válogattam a recepteket és állítottam fel egy sorrendet, ami szerint meg fogom őket főzni és írni fogok róluk.15 ezer receptet rendszerezni, ez önmagában is elég óriási munka volt, többféle szempontrendszer alapján, sajnos azt, hogy éppen akkor következzen valami, amikor éppen terem, vagy szezonja van, vagy frissen beszerezhetők a hozzávalók, arra már nem tudtam figyelmet fordítani. Kérem, nézze el nekem ezt a hiányosságot!
süti beállítások módosítása