Miután Kultúrbakancslistánkon megismerkedtünk az emberiség egyik legnagyobb találmányával és problémájával, az épített menedék kérdésével (http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/10/28/kr_e_600_000_epitett_menedejk), nézzünk meg egy olyan gyümölcsöt, ami eredetileg ugyan Ázsiából származik, de ínyencek szerint a legfinomabb változatát manapság Franciaországban termesztik.
Nálunk közismert nevén sárgadinnye. A tökfélék családjába tartozik, tehát valójában zöldség, de annyira édes, hogy a gyümölcsök között is megállja a helyét. Sokféle fajtája létezik, már nálunk is megvásárolható néhány változat.
A legismertebb, legjobbnak tartott fajták:
Charentais
Franciaországban a charentais és cavaillon kifejezés szinte felcserélhető egymással. Mindkettő a kantalupdinnye leszármazottja, ami a XVI. században vált ismertté. Ez egy különlegesen édes dinnyefajta, melynek húsa mély narancsszínű, s melyet eredetileg valószínűsíthetően itáliai szerzetesek nemesítettek Örményországból hozott magokból a pápák nyári rezidenciáján, Cantalupóban. Más források szerint a kantalupdinnye a dél-francia Cantaloup faluról kapta nevét.
A XIX. század elejére Charentais már a legjobb dinnyetermő területeiről volt híres.
A charentais dinnye 15-20 centi átmérőjű, viszonylag sima héjú, oldalán vastag csíkok futnak végig. A húsa egészen a héjáig puha.
Shizuoka
Tokiótól nyugatra Shizuoka prefektúra területén, üveg alatt a legmodernebb technikával, légkondicionált üvegházakban termesztik. A dinnye vesszőit úgy vágják vissza, hogy minden növényen csak három dinnye fejlődjön.
Amikor ezek elérik az emberi ököl nagyságát, akkor kettőt eltávolítanak, hogy csak a legígéretesebb dinnye maradjon meg. Japánban a shizuoka dinnye luxusajándék.
Honeydew
A honeydew Észak-Afrikából származik. Nagyobb és édesebb a kantalupdinnyénél, héja halványsárga, húsa világoszöld. Arrafelé white antibes néven ismerik.