Miután megvizsgáltuk az emberiség egyik legzseniálisabb és egyben legbrutálisabb találmányát, a mai Indonézia területén feltalált horgot, (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/14/kr_e_35_000_horog) nézzük meg, hogy készül az indonézek egyik nemzeti étele.
A nasi uduk a fővárosból Jakarta-ból ered, jelentése kevert rizs. Elkészítéséhez szükségünk lesz rizsfőzőre, lassúfőző edényre, de megfelelő szakértelemmel ezek nélkül is elkészíthető. A lényeg, hogy a végén "pergős" rizst kapjunk, ne pedig tejberizs állagot.
Hozzávalók:
2 csésze (2 cup, 5 dl) hosszú szemű-, jázmin-, vagy basmati rizs
1 csésze (1 cup, 2,5 dl) kókusztej (konzervként kapható, de saját magunk is elkészíthetjük
(https://www.youtube.com/watch?v=vDpKVY6u3E0)
3 csésze (3 cup, 7,5 dl) víz
2 szál ázsiai(!) citromfű
2 babérlevél
2 szelet friss, hámozott gyömbér
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál só
Kiegészítők lehetnek:
4 tojás
tej
pirított hagyma
kígyóuborka
paradicsom
Rizsfőzőben az összes hozzávalót összekeverjük, pároljuk, amíg kész nincs.
Lassúfőzőben:
A rizst többször átmossuk, a citromfüvet kicsit összezúzzuk, majd a többi hozzávalóval együtt betesszük a kivajazott aljú lassúfőzőbe, és magas fokozaton kb. 1,5 óra alatt készre pároljuk fél óránként megkeverve.
Rizspároló edénnyel (kevesebb vízre lesz szükség!!!):
Pároljuk a rizst, amíg meg nem puhul, de a még a közepe ropog (kóstolás). A kókusztejet, (kevesebb vizet, mint az alaprecept!) a többi hozzávalóval együtt forraljuk fel és tegyük bele a félkész rizst, főzzük, amíg fel nem szívja az összes kókusztejet. Ha ez megvolt, vissza a párolóba és pároljuk, amíg a rizs kész nem lesz.
Közben kétszer két tojásból vékony omlettet készítünk, majd körülbelül fél centiméteres csíkokra vágjuk, és kis csigákat tekerünk belőle.
Ha kész a rizs, eltávolítjuk a citromfüvet, babérlevelet és gyömbért belőle, és bármilyen erre alkalmas segédeszközzel kis rizskupolákat készítünk egy tányérra. A tetejét megszórjuk pirított hagymával, köré rakjuk az omlettcsigákat. Gyakran adnak még mellé uborkakarikát, szeletelt paradicsomot.
A nasi uduk egy kellemes citromos aromájú rizs, a kókusz csak utóízként jelenik meg. Érdekes, érdekes, de nem átütő erejű finomság, ezért nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.