Yaourti, madzoon, laban, mast, maust, yurt, leben hamid - közel-keleti joghurt
2015. május 10. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Yaourti, madzoon, laban, mast, maust, yurt, leben hamid - közel-keleti joghurt

Miután megtudtuk Kultúrbakancslistánkról, hogy a történelem első magtárát Kr.e. 9500 táján építették Jordániában, nézzük meg, hogy készítik a levantei konyha egyik alapját, a joghurtot juh-, illetve kecsketejből.

A Közel-Keleten a szakácsok napi rutinjához hozzátartozik a joghurtkészítés, hiszen sokkal több joghurtot fogyasztanak és használnak alapanyagként, mint a nyugati konyha. 

Ez a joghurt amellett, hogy ebben az állapotában is fogyasztható, alapanyagként fog szolgálni számunkra labneh, labneh makbus és za'atar manakish elkészítéséhez.

Amire szükség van hozzá, az juhtej, vagy kecsketej, de szükség esetén tehéntejből is készíthetjük.

Hozzávalók:

1 liter juh-, vagy kecsketej

100 gr tejszín

60 gr élőflórás joghurt

A tejet és a hozzákevert tejszínt felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk, egész addig, míg 45 fokosra nem hűl.

laban.jpg 

Ha nincs hőmérőnk, akkor kövessük az ősi közel-keleti módszert: dugjuk a kisujjunkat a tejbe, és egész addig próbálkozzunk, míg 10 másodpercig benne nem tudjuk tartani.

(persze csak egy kis idő után kezdjük próbálgatni :) )

Ekkor kiveszünk belőle egy decinyit és összekeverjük a joghurttal, majd ezt az élesztőt visszaöntjük a tejbe és elkeverjük.

Lefedjük egy tányérral, konyharuhába vagy törülközőbe csavarjuk, és legalább 6 órán keresztül szobahőmérsékleten érleljük, vagy amíg az állaga joghurtszerű nem lesz. 

6 óra után megkóstoljuk. Innen már ízlés dolga, ha szeretnénk, hogy még savanyúbb legyen, akkor még maximum 12 óráig érleljük.

Fogyasztás előtt két órára tegyük hűtőbe.

Ha újabb adag joghurthoz akarjuk élesztőként használni, akkor ezt 3 napon belül tegyük meg, mert onnantól kezdve a baktériumkultúra egyensúlya megváltozik és nem lesz kiszámítható az eredmény.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr117447526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása