25. Arany kivi
2015. augusztus 27. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

25. Arany kivi

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az elrendezett házasság 7500 éves kínai találmány, kóstoljunk meg egy kínai gyümölcsöt a kivit.

A kivi a Jangce folyó medencéjében őshonos, ahol a helyiek majombaracknak, makákóbaracknak és napbaracknak is hívják.

Második hazájába Új-Zélandra a misszionáriusok vitték.

Az eredetileg apró, szivar alakú gyümölcsöt termett, amit az új-zélandiak inkább megfőztek, és így egresszerű ízt állítottak elő - innen ered a kínaiegres név.

A nemzetközi siker felé akkor indult el, amikor a 60-as években kitenyésztették a Hayward változatott, ami már nagyobb és lapított hordó alakú volt. Ezt nevezték kivi gyümölcsnek.

bushy-park-kiwi-gold.jpg

A Golden Kiwi Fruit változatot Új-Zélandon nemesítették ki, sárga húsa van. Édesebb és sokkal intenzívebb trópusi aromája van, mint a halványzöld változatnak.

A kivit legjobb nyersen fogyasztani, bár süteményekben is megállja a helyét. Érdekes és utánozhatatlan íze miatt mindenképp ott a helye Gasztrobakancslistánkon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr917736378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása