Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az elrendezett házasság 7500 éves kínai találmány, kóstoljunk meg egy kínai gyümölcsöt a kivit.
A kivi a Jangce folyó medencéjében őshonos, ahol a helyiek majombaracknak, makákóbaracknak és napbaracknak is hívják.
Második hazájába Új-Zélandra a misszionáriusok vitték.
Az eredetileg apró, szivar alakú gyümölcsöt termett, amit az új-zélandiak inkább megfőztek, és így egresszerű ízt állítottak elő - innen ered a kínaiegres név.
A nemzetközi siker felé akkor indult el, amikor a 60-as években kitenyésztették a Hayward változatott, ami már nagyobb és lapított hordó alakú volt. Ezt nevezték kivi gyümölcsnek.
A Golden Kiwi Fruit változatot Új-Zélandon nemesítették ki, sárga húsa van. Édesebb és sokkal intenzívebb trópusi aromája van, mint a halványzöld változatnak.
A kivit legjobb nyersen fogyasztani, bár süteményekben is megállja a helyét. Érdekes és utánozhatatlan íze miatt mindenképp ott a helye Gasztrobakancslistánkon.