Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az evezős hajó mezopotámiai találmány, nézzük meg, hogyan készül a habeet más változatban.
A hozzávalókban van egy kis változás. A fokhagymát a felére csökkentjük, és elhagyjuk a malátaecetet és a borsot, helyettük kurkumát és baharatot használunk.
Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg csontos báránylapocka 6 darabra vágva
1 noomi
só
3 gerezd fokhagyma aprítva
1 teáskanál kurkuma
1 evőkanál baharat
1 adag timman
A húst ugyanúgy hideg vízben, hogy ellepje felraktam főni, hozzáadtam a hústűvel kétszer átszúrt noomi-t, majd lehaboztam. Mikor ezzel kész voltam, hozzáadtam a teáskanál sót, a fokhagymát, a kurkumát és baharatot és 3 órán keresztül lassú tűzön pároltam.
Amikor elkészült, timman-nal tálaltam
A habeet-nak ez a változata is igen finom, ízletes étel, de nem annyira különleges, úgyhogy nem kerül fel Gasztrobakancslistánkra.