Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a szélenergiát először az egyiptomiak használtak, nézzük meg, hogy készül az egyiptomi, ínycsiklandóan kinéző szezámmagos kenyér, a semit.
Hozzávalók 18 darabhoz:
2 teáskanál porélesztő
600 g (4 csésze, cup) liszt
125 ml felforralt, majd kézmelegre visszahűtött tej
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
2 teáskanál olívaolaj
1 tojás felverve
szezámmag
Az élesztőt 60 ml (1/4 csésze/cup) meleg vízbe elkevertem. 450 g (3 csésze/cup) lisztet egy tálba szitáltam. A kézmeleg tejet és 125 ml (1/2 csésze/cup) meleg vizet, a sót és a cukrot elkevertem az élesztővel és a lisztbe készített mélyedésbe öntöttem. 10 percet vártam, míg az élesztő jól felfutott.
Ezt követően gép dagasztóvillájával 5 percig dagasztottam (kézzel 10 perc), és lassan hozzáadtam az olajat.
Lisztezett felületre borítottam és további 10 percig gyúrtam, hozzá-hozzáadva a maradék lisztből.
Egy véknyan kiolajozott tálba tettem a gömb alakúra formált tésztát, lefedtem és 30 percig, meleg, huzatmentes helyen kelni hagytam, amíg duplájára nem nőtt.
Ezután jól a munkalaphoz vágtam, és kisebb tojás nagyságú darabokra tépkedtem.
Minden darabot kb. 1 cm átmérőjű és 20 cm hosszú kígyóvá formáztam, a végeit gyűrűvé hajtottam, összenyomkodtam, majd a felvert tojással megkentem, és szezámmaggal megszórtam és a kiolajozott sütőlapra raktam, lefedtem tiszta konyharuhával és újabb 30 percet kelni hagytam.
A sütőt 220 fokra előmelegítettem, és egy kis edénybe forró vizet tettem a sütőtérbe.
Miután letelt a fél óra a sütőlapot a sütő középső polcára helyeztem és 15 percig sütöttem.
Kivétel után vízzel spriccoltam őket és hagytam kihűlni.
Nem így kellene kinéznie (valószínűleg nem kelt meg eléggé sütés előtt)
Következtetés: Nem lett szép, de ráadásul annyira finom sem. Aki nálam ügyesebb formázásban, annak bátran ajánlom, mert ügyesebben elkészítve szép látványt nyújtanak a szezámos karikák.
A recept forrása: Tess Mallos: The complete Middle Eastern cookbook