Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az írás feltalálása a mai Irak területén élt sumerekhez köthető, nézzük meg, hogyan készül a iraki dolmas.
A dolmas nagyon népszerű Irakban ugyanúgy, mint a régió többi országában. Az irakiak mindig is élen jártak a gasztronómiai újításokban.
A dolmas mindenféle töltött zöldséget jelent, a padlizsántól, a paradicsomon keresztül a paprikáig, cukkiniig és stb.
A töltelékhez ugyanazt használják, mint a mumbar-ba, ezért nem is vártam sokat ettől a verziótól, hiszen az alulfűszerezett bárány nagyon nem ízlett.
Ha mégis szeretnék elkészíteni, akkor
Hozzávalók:
1 kg darált bárányhús, kevés zsírral
3 aprított fokhagymagerezd.
1 kis hagyma aprítva
3 evőkanál aprított petrezselyemzöld
60 g (1/4 csésze/cup) sűrített paradicsom
100 g (1/2 csésze/cup) hosszúszemű rizs
1 teáskanál Baharat
só, frissen őrölt bors
padlizsán
keményebb paradicsom
cukkini
Tv paprika
A töltelék hozzávalóit elkeverjük egy nagy tálban, jól összedolgozzuk. A tölteni kívánt zöldség belsejét kikaparjuk, hogy a magokat eltávolítsuk, de a zöldség húsa megmaradjon.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A zöldségeket megtöltjük a húsos keverékkel, egy tepsibe helyezzük és alufóliával letakarjuk, berakjuk sütni, 30 perc után levesszük az alufóliát és még 30 percig sütjük.
Értékelés: Nem finom, meglehetősen száraz. Nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.
A recept forrása: Tess Mallos: The complete Middle Eastern cookbook