Egyiptomi édes kuszkusz mogyoróval - Couscous bi sukkar
2016. május 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Egyiptomi édes kuszkusz mogyoróval - Couscous bi sukkar

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy számokat először az egyiptomiak használtak, nézzük meg, hogy készül egy egyiptomi kuszkuszos édesség.

A kuszkuszról általában mindenkinek sós ételek jutnak eszébe, de mint a konyhaművészetben oly sokszor - a közel-keleti konyhákban főleg - bizonyos hozzávalók könnyen desszerté alakulnak át.

Jelen esetben az egyiptomi couscous bi sukkar, vagyis kuszkusz cukorral egy jellegzetes példa, egy teljesen egyszerű édesség, ennél fogva ne is várjunk tőle ízorgiát.

(Nem vagyok nyelvész, de gyanítom, hogy az arab "sukkar"  és a cigány "sukár" valamilyen rokonságban állhat. Ha valaki esetleg közelebbit tud, kérném okulásom érdekében jelezze kommentben.)

kuszkusz_bi_sukkar.jpg

 

Hozzávalók 6-8 személyre:

370 g / 2 csésze / 2 cup kuszkusz

125 g / 1/2 csésze / 1/2 cup olvasztott vaj

Tálaláshoz:

porcukor

pörkölt, sózatlan mogyoró

Első lépésként szórjuk a kuszkuszt egy tálba, és öntsük le hideg vízzel, hogy éppen csak ellepje. Hagyjuk állni 1-2 percet, majd egy értelemszerűen sűrű lyukú szűrőn szűrjük le.

Mivel a kuszkuszfőző  (couscoussier) nem szabvány tartozék egy átlagos magyar konyhában, ezért más módszert alkalmazunk a gőzölésre.

Ha van régi típusú nagyméretű szitánk, az a legjobb, de ha nincs, akkor bármilyen párolásra, gőzölésre alkalmas eszköz megteszi, amin nem pereg át a kuszkusz.A lényeg, hogy legyen egy edényünk, aminek az alján vizet forralunk. Erre tesszük rá a valamit, amin gőzölünk, ha úgy látjuk, hogy túl nagyok a lyukak, akkor sajtruhát, esetleg steril textilpelenkát fektetünk rá és arra terítjük el a kuszkuszt. Bármelyik változatot használjuk, mindig fedjük be az edényt, hogy a gőz bent maradjon.

Szóval, ha már forr a víz, akkor felé tesszük a kuszkuszt és 15 percig gőzöljük, majd visszaöntjük a tálba, két evőkanál hideg vizet öntünk rá, villával elkeverjük, a nagyobb darabokat szétmorzsoljuk.

Ha szükség van rá, pótoljuk a gőzölő edényünkből elpárolgott vizet, újból szétterítjük a kuszkuszt és újabb 30 percig gőzöljük, immár kisebb lángon. 

Miután ez a fél óra is eltelt, mehet vissza a tálba, meglocsoljuk a felolvasztott vajjal, villával jól elkeverjük, hogy az esetlegesen összeállt darabok szétessenek, valamint a minden kuszkuszszem vajas legyen. Melegen tálaljuk, megszórjuk porcukorral és néhány szem mogyoróval.

Kóstoló: A tejbegrízhez hasonló ízélményt kapunk, de a vaj mégsem ad neki olyan finom aromát, mint a tej. A rászórt mogyoró nem harmonizál túlságosan a vajas kuszkusz és a cukor ízével. Tízes skálán maximum négy  pontot érdemel, így nem Gasztrobakancslistás étel. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr458691216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása