Az előző kudarc után félve kezdtem bele Lisa Fein, a honvággyal küszködő texas-i gasztroblogger következő receptjébe. A végeredmény egy jó kis csípős savanyúság lett.
Az escabeche egy már divatjamúlt savanyúság, ami egyre kevésbé fordul elő a tex-mex éttermekben. (Már ahol van ilyen.)
A magyar gyomrot sem fekszi meg, nem különleges a fűszerezése, viszont a jalapeno keverése a nálunk is hagyományos savanyúság alapanyagnak számító alapanyagokkal, kicsit változatosabbá teheti a megszokott ízeket.
Hozzávalók 4 fél literes üveghez:
1 evőkanál növényi olaj
50 dkg jalapeno karikázva
1 répa
1 kis fej karfiol rózsákra szedve
1 fej hagyma gerezdekre vágva
4 gerezd pucolt fokhagyma
4 teáskanál szemes bors
4 teáskanál római kömény
4 szál koriander
4 babérlevél
2 csésze (cup) 0.5 l - 5%-os ecet
2 teáskanál kóser só, vagy 1 teáskanál tengeri só
4 félliteres befőttes üveg
Sterilizáljuk az üvegeket és a fedőket.. Ezt megtehetjük egy nagy fazékban, forró vízzel töltve, illetve megfelelő mosogatógéppel.
Egy serpenyőben melegítsük alacsony hőfokon az olajat, adjuk hozzá a jalapeno-t, a karfiolt, a répát és a hagymát. Főzzük 5 percig, sűrűn kevergetve.
Minden befőttesüvegbe tegyünk 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál szemes borsot, 1 teáskanál római köményt, 1 szál koriandert, 1 babérlevelet.
Ezután töltsük meg az üvegeket a jalapeno-s keverékkel. Öntsünk rá 1/2 csésze (cup) 1,25 dl ecetet. A fennmaradó helyet töltsük fel vízzel, úgy, hogy egy centi maradjon az üveg pereméig. Erre szórjuk a 1/2 teáskanál kóser sót, vagy 1/4 teáskanál tengeri sót.
Rátekerjük a kupakot, jól összerázzuk.
Hűtőben kb. 24 óra összeérésre van szüksége és egy hónapig áll el (hűtőben).
Ha hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor az üvegeket helyezzük lobogó, forró vízbe és tíz percig tartsuk ott, majd vegyük ki belőle.
Kóstoló: Jó kis csípős savanyúságot kapunk, ami, mint írtam változatosságot jelent, az amúgy megszokott savanyúságok között, de nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.