Majonéz (Hellmann's valódi majonéz recept)
2013. október 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Majonéz (Hellmann's valódi majonéz recept)

 

 (Eredet: francia)

 

 Na, itt nem fogunk főzni. Ilyen is lesz. Lesznek olyan ételek-italok, amiket csak megvásárolni lehet. Mondjuk a majonéz nem ilyen, otthon is elkészíthetjük, sőt, ha jó majonézt akarunk enni, akkor otthon készítsük el.

 A majonézt állítólag először Richelieu hercegnek készítették el 1757-ben, amikor  a herceg elfoglalta Mahon városát. Szakácsa a győzelem tiszteletére készítette el a salsa mahonesa nevű szószt, amibe később került egy nyomtatási hiba során az „y”.

 Majonézt készíteni nem nagy ördöngősség. Nem is időigényes, csak kis türelmet igényel.

 Annak idején a tubusos Hellmann's majonéz volt a kedvencem. Akár tubusból is el tudtam szopogatni. Aztán eltűnt a tubusos verzió, mostanában pedig már az üvegest sem látom sehol. Azóta is hiányolom azt az ízvilágot, a boltban kapható majonézekből. Az ízvilág hiányzik belőlük, de helyette van benne minden más adalékanyag. 

Egy véletlen folytán rájöttem, hogy készíthetünk otthon a Hellmann's-hoz megszólalásig hasonló majonézt.

 

mayo.jpg

 

 

Ami kell hozzá kb. egyszeri négyemberes adaghoz:

2 tojás
2 evõkanál dijoni mustár
¼ l olaj
2 evõkanál citromlé 
1 csipet só
1 csipet cukor

A legfontosabb a dijoni mustár, az adja a Hellmann's ízt.Amikor beleraktam tartottam tőle, hogy csípős lesz tőle a majonéz, de nem így lett. Mielőtt elkészítjük, minden hozzávalót tegyünk be egy órára a hűtőbe, még az olajat is. (a sót, meg cukrot nem kell). Kézzel macerás egy kicsit, én még nem próbáltam, turmixgépben nem nehéz elkészíteni, főleg ha levehető ajtajú NDK gyártmány.

A tojásokat a dijoni mustárt, a citromlevet, a sót, a cukrot betesszük a turmixgépbe és közepes fokozaton pár másodpercig keverjük, majd max fokozat és szépen lassan, óvatosan csorgatjuk bele az olajat. Türelmesen lassan, ha egyszerre véletlenül megszalad a kezünk, akkor várunk, míg a gép összedolgozza. Ezt egész addig folytatjuk, míg el nem fogy az olaj. Kész a Hellmann's majonéz, mehet a hűtőbe, vagy egyből fogyasztásra.

2.b Majonézmártás

 

 5 deci majonéz

1,5 deci főzőtejszín

Cayenne-bors ízlés szerint

 

A rántott zöld paradicsomhoz készítettük. Fogjuk a fentebb elkészített majonézünket, hozzáadunk 1,5 deci főzőtejszínt, meg egy leheletnyi Cayenne-borsot, ami egy kis pikáns ízt és kis színt ad neki. Az egészet alaposan elkeverjük és már készen is vagyunk.

A majonézhez azt hiszem nem kell különösebb kommentárt fűzni, miért is került fel a gasztro-bakancslistánkra.

 

 Értékelés: 5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr825590954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása