22. Köfte citromos-mentás-joghurtos szósszal
2013. október 24. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

22. Köfte citromos-mentás-joghurtos szósszal

 

A húsgolyók eredete valószínűleg a civilizáció hajnalán keresendő a Perzsa Birodalomban, ahol valószínűleg különböző másra nem használható húsnyesedékeket gyúrtak össze kenyérmaradékkal és sütötték meg tűz fölött.

A minden húsgolyó ősének tekinthető kofta elnevezés is a régi perzsa szóból, a koofteh-ből ered, melynek jelentése "apróra zúzott vagy vagdalt hús". Természetesen számos recept létezik. 

Aki a húsgolyók különböző fajtáiról még bővebben szeretne tájékozódni, az az alábbi linken megteheti:

http://en.wikipedia.org/wiki/Meatball

Én köftét készítettem, ami a török ételek iránti vonzódásom jele. Meg különben is hagyjuk ezt a finnugor bullshit-et, hiszen meggyőződésem, hogy török eredetű nép vagyunk, úgyhogy véleményem szerint ez a rokonaink konyhaművészete.

Na, kulturkampf állj!

Hozzávalók:

1/2 kiló csont nélküli birka pörkölthús ledarálva (ha lehet valahol kapni daráltan, az is jó, én még sosem találkoztam vele)

20 dkg zsemlemorzsa

2 fej hagyma lereszelve

4 gerezd fokhagyma lereszelve

1,5 evőkanál pirospaprika

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál só

1 teáskanál őrölt bors

minimum 1/2 teáskanál cayenne bors (ha nem szeretjük a csípőset, akkor ezt kihagyhatjuk, bár nem sok értelme van a köftének, ha nem csíp.)

Fogunk egy tálat, ezeket a hozzávalókat mind beletesszük és a kis kezecskénkkel szépen összegyúrjuk, hogy az összes hozzávaló jól elkeveredjen. Amikor ezzel készen vagyunk, akkor a húsmasszából ízléses kis izéket...

Na, olyan kis tudják, kis kolbászkákat gyúrunk, amennyi kijön. Ha ezzel megvagyunk, és van időnk akkor hűtőbe téve hagyjuk állni. (Ha nincs, az sem baj.)

Amikor éhesek vagyunk akkor tűz fölött, vagy faszénen, de ha egyik sincs (nekem sem volt, akkor egy serpenyőben, nem bő olajban megsütjük őket. Ne süssük hát túl ezért, a belsejében maradjon szaftos a hús. Ha túlsütjük, akkor csípős fűrészporhoz válik hasonlatossá.

köfte.JPG

A jó csípős ízt ellensúlyozandó készítsünk hozzá mentás-citromos joghurtos öntetet.

3 dl görög joghurt (ha nem kapunk, akkor 2 dl natúr joghurt meg 1 dl tejföl)

1/2 citrom leve (mekkora citrom? akkor legyen másfél evőkanál citromlé)

1 evőkanál nagyon apróra vágott mentalevél

Lehet még hozzá enni pitát, de felesleges urizálni, ekkora adagból két jóétvágyú felnőtt bőségesen jóllakik. Egyszerűen megfogjuk a köftéket a kezünkkel, belemártjuk a szószba és esszük. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr105596879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

t74 2013.10.25. 00:06:13

Gordon Ramsay ezt meglátva csak annyit mondana:
"Mi ez, kutyasz**? Ezt akarod feltálalni a vendégeknek? És mi van mellette? Ezt nevezed Te köretnek? Vagy mi ez egyáltalán? Valami szósz? Te ezt komolyan meg szoktad enni?"

Egyébként biztos tényleg finom.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2013.10.25. 08:07:01

@t74: Gordon Ramsay, who? Feltálalni??? Vendégek??? Megőrültél? Megenni!!! Joey doesn't share food!

Fekete Mamba 2013.10.26. 22:59:15

A kömény nem inkább római kömény, ha már török?

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2013.10.27. 11:05:53

@Fekete Mamba: Teljesen igaza van, lemaradt a "római". Javítom.
süti beállítások módosítása