Márton napi libasült calvados-os karamellizált almával, pezsgős-aszaltszilvás párolt káposztával és libazsírban sült steak burgonyával
2013. november 11. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Márton napi libasült calvados-os karamellizált almával, pezsgős-aszaltszilvás párolt káposztával és libazsírban sült steak burgonyával

 

 

 

Most pedig következzék József Attila gasztro-bakancslistájának első helyezettje a libasült, ami épp, hogy csak megelőzi a kuglert.

 Európában nagy népszerűségnek örvend – mármint a libasült – amit főképp november 11-én, Márton napján, vagy Márton nap előestéjén szoktak fogyasztani.

A legenda szerint Szent Mártont, - aki a püspökké szentelése elől bújt el – a libák gágogása árulta el.

A libát a középkorban kezdték el ilyen tájban fogyasztani, hiszen közeledett a karácsony előtti negyven napos adventi böjtölés, ami előtt még jól belaktak.

De november 11-e Bacchus ünnepe is, így némi alkoholt is fogyasztottak a liba mellé.

Sőt, a hanuka is szinte elképzelhetetlen libasült nélkül.

 

Hozzávalók:

 

1 egész liba kb. 4 kg

3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

só, bors

 

liba1.jpg

 

4 édes alma meghámozva, cikkekre vágva

0,5 dl frissen facsart citromlé

6 evőkanál cukor

0,5 dl Calvados (ha nincs brandy is megteszi)

1 teáskanál őrölt fahéj

 liba3.jpg

1 evőkanál margarin

1 evőkanál cukor (én 5 evőkanállal szoktam belerakni, mert szeretem ha édes)

1 nagy fej hagyma aprítva

1 közepes fej lilakáposzta aprítva, besózva

0,5 dl 10%-os ecet

2 dl száraz pezsgő

15 db aszalt szilva felezve

0,5 kg steak burgonya (ebben az esetben ajánlatos a fagyasztott, elősütött)

 liba2.jpg

 

Kezdjük a libával. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A libát megmossuk, bőrét bevagdossuk egy éles késsel, a vágatokba fokhagymát dugdosunk, majd a szárnyas jószág mindkét oldalát alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagy tepsibe rajuk mellel lefelé és 2 óra 45 percig sütjük, minél gyakrabban, de legalább félóránként saját zsírjával meglocsoljuk. Amikor már elég zsír gyűlt alatta, kiszedünk belőle 6 evőkanállal és félretesszük.

Míg sül a liba, sok időnk van.

 

A meghámozott, cikkekre vágott almát forgassuk meg a citromlében, tegyük tűzálló edénybe, öntsük rá a libazsírt, a Calvados-t, a cukrot és a fahéjat. Jól keverjük össze.

liba4.jpg

Ha eltelt a 2 óra 45 perc, vegyük ki a libát, fordítsuk meg mellével fölfelé, tegyük vissza még egy órára és tegyük mellé a másik edényben az almákat.

Ez a kettő most elvan magának.

 Elővesszük a lesózott káposztánkat, kinyomkodjuk a levét.

Egy lábasban, vagy fazékban felolvasztjuk a margarint, a margarinon felolvasztjuk a cukrot, majd pedig hozzáadjuk a hagymát, a káposztát, az ecetet, a pezsgőt és az aszalt szilvát. Fedő alatt pároljuk a kívánt állagúra. Én nem szoktam túl sokáig párolni, mert inkább al dente szeretem, de ez ízlés dolga.

Ha elkészült a káposzta, akkor lassan kész a libánk és az alma is. A káposztát fedő alatt tartjuk tálalásig.

 

Most pedig kiderül, hogy miért írtam elősütött steak burgonyát. Ugyanis nincs sok időnk. No time to lose.

 

Hiszen kivesszük a libát, ami elkezd hűlni, mi pedig versenyt futunk az idővel és a visszamaradt libazsírban megsütjük a steak burgonyát, aminek el kell készülni, mielőtt a libasült elhűlne, - utánozhatatlanul finomabb lesz, mintha szárazan sütőben, vagy olajban sütnénk.

liba5.jpg

 

Így körülbelül minden egyszerre lesz kész. Amíg nem kóstoljuk meg, el nem tudjuk képzelni, mennyire harmonizálnak a különböző ízek.

 

(Ja, és a megmaradt liba pecsenyelevet eltesszük zsíros kenyérnek)

 

Marci bácsi! Isten éltessen!

 

Értékelés: 6/5

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr695624493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása