36. Döner kebab
2014. január 20. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

36. Döner kebab

 Miután kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a kocsit valószínűleg a különböző kultúrákban körülbelül egyszerre találták fel, nézzük meg az egyik lehetséges elsőt, Németországot, és egy bármilyen furcsa, német ételt a Döner-t.

"A török döner kebap a függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal, a görög gíroszhoz vagy az arab suvarmához hasonlatosan. A ma gyorséttermekben kapható, pitába töltött döner kebabot egy nyugat-berlini török bevándorlótól, Kadir Nurmantól származtatják, aki 1972-ben jött rá, hogy ebben a formában jobban eladható (gyorsétel)." (Wiki)

Szeretem a gyorsételeket is. Lehet őket átkozni, de azt gondolom, hogy a XXI. században kikerülhetetlenek. Ha pedig ezeket az ételeket otthon házilag készítjük el, úgy hogy tudjuk, hogy mit rakunk bele, nem hiszem, hogy túlzottan egészségtelen lenne. Annak idején még az ORF-en láttam egy műsort, miszerint a török döner kebab a legegészségesebb gyorsételek közé tartozik. Mivel nálunk Nyíregyházán nem igazán lehet döner kebabot enni (bár volt egy kérészéletű próbálkozás), ezért úgy gondoltam elkészítem otthon magamnak.

döner1.JPG

 

E célból Kenny McGovern ételklónozóhoz fordultam segítségül. Nálunk csont nélküli birkahúst beszerezni kb. olyan egyszerű, mint az átkosban a banánt, ezért vásároltam két kiló csontos birkahúst, amit Hamupipőkeként gondosan szétválogattam, így kaptam egy kiló csontos és egy kiló csont nélküli birkahúst. Sajnos a receptjeim 90%-hoz csont nélküli birkahús szükséges, sőt inkább bárány, ezért ez nem lesz hosszútávú megoldás, ha csak minden birkából készült étel mellé nem főzök mindig egy birkapörköltet is. (Egyébként nem rossz az ötlet, gusztus húsz, miegymás)

Szóval, ha már van fél kiló csont nélküli bárány vagy birkahúsunk, akkor kétszer-háromszor áteresztjük a húsdarálón, hogy minél inkább masszát kapjunk.

Mivel nem nagyon rendelkezik otthon senki olyan géppel, ami ezt a masszát tömöríti, úgyhogy ehhez a művelethez a két kezünket fogjuk használni.

döner2.JPG

 

Hozzávalók két nagyétvágyú, illetve négy nem nagy étvágyú személy részére:

A kebabhoz:

1/2 kiló csont nélküli birkahús

1 evőkanál liszt

1 teáskanál só

1 teáskanál oregánó

1 teáskanál csípős csilipor

1 teáskanál fokhagymagranulátum

1 teáskanál hagymagranulátum

1/2 teáskanál őrölt bors

1/2 teáskanál szárított rozmaring

1/2 teáskanál szárított bazsalikom

A sütőnket előmelegítjük 180 fokra.

Az összes hozzávalót beleszórjuk egy mély tálba, vagy vájlingba. Belerakjuk a darált birkahúst és jó alaposan összegyúrjuk. Ha a hozzávalók mind elkeveredtek, akkor kézzel megpróbálunk egy minél tömörebb fasírtszerű tömböt létrehozni belőle. Ha ez megvan akkor az előmelegített sütő középső polcára helyezzük, és 1 óra 20 percig sütjük, úgy hogy egyszer közben megfordítjuk.

döner3.JPG

Ez az 1 óra 20 perc elegendő idő arra, hogy elkészítsük hozzá a pitasalátát, a pitaszószt és a pitákat.

A pitasalátához:

1 sárgarépa

1 negyed fej vörös káposzta

2 fej hagyma

1/4 kígyóuborka

1 fél fej jégsaláta

1 paradicsom

A hagymát jól felaprítjuk, a sárgarépát lereszeljük, a kígyóuborkát vékonyra szeleteljük, a káposztát reszeljük, a paradicsomot vékonyra szeleteljük és a jégsalátát apróra vágjuk, jól összekeverjük és már készen is van, félretesszük.

A pitákhoz:

35 dkg liszt

1 kávéskanál só

fél csomag szárított élesztő

2,5 dl víz

Az élesztőt elkeverjük a vízben, a sót pedig a lisztben. Az élesztős vizet a liszthez adjuk és dagasztjuk, majd lefedjük konyharuhával és meleg huzatmentes helyre tesszük, vagy az egész edényünket belerakjuk egy nejlonzacskóba. Kb. egy órát kelesztjük, amíg meg nem sül a húsunk majd a tésztát hat egyenlő részre osztjuk és kb. 15 centis lapos korongokat nyújtunk belőlük. 

Mivel a hús megsült és van egy 180 fokos előmelegített sütőnk, ezért egy tepsire helyezzük a 6 korongot és 8-10 perc alatt megsütjük.

Amint megsült, gyorsan belerakjuk egy nejlonzacskóba és légmentesen zárjuk.

Pitaszószt készítünk (de bármilyen kész csiliszósz megteszi):

6 evőkanál ketchup

1 teáskanál olívaolaj

1 teáskanál csilipor

1 teáskanál nagyon apróra vágott friss mentalevél.

Ezeket is jól összekavarjuk.

A húst vékonyan leszeleteljük. A piták végét levágjuk, hogy az így keletkezett zsebekbe salátát, húst, újból salátát és végül pitaszószt rakhassunk, de fogyaszthatjuk késsel-villával is a pitát harapva mellé. 

Bár az elkészült döner kebebunk kinézetre nem teljesen olyan, mint amit a törököknél vehetünk, de ízre megtévesztésig hasonló.

Értékelés: 5/5

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr905771691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása