24. Gránátalma
2014. február 27. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

24. Gránátalma

Miután megnéztük Kultúrbakancslistánkon, hogy a bor készítésének titka az újkőkori Örményországból származik, kóstoljuk meg az örmények nemzeti gyümölcsét, a gránátalmát.

A "magvas alma" (pomum granatus) legendás gyümölcs. A görög mitológia szerint a földművelés istennőjének, Démétérnek a lányát Perszephonét Hádész elrabolta, és magával vitte az alvilágba. Míg Démétérleányát siratta, a föld termékenysége elapadt. Ezért Zeusz megparancsolta Hádésznak, hogy adja vissza Perszephonét. Mivel a lány alvilági tartózkodása alatt evett a gránátalma magjából, teljesen soha nem tudott megszabadulni. Perszephonénak minden évben vissza kell térnie az alvilágba egy időre, és ez alatt a föld termékenysége szünetel.

De sok más kultúrában is szentként tisztelik. A Korán azoknak a jó dolgoknak egy példájaként idézi, amelyet isten adományozott az embereknek. Mózes második könyve pedig előírja, hogy a papok öltözetük díszeként viseljék. Örményországban nemzeti szimbólum: a nemzeti hagyomány szerint 365 magja van, az év minden napjára egy.

A vastag piros héj alatt, hártyákkal védve, lédús, piros magok bújnak meg.

pomegranate-photos-5111.jpg

Így fogyasszuk a gránátalmát Terry Durack szerint:

A gránátalma elfogyasztásához metsszük be a héját több helyen, húzzuk le, és válasszuk le a magokat a szívós hártyáról. A gránátalmaevés elmélyültséget kíván, a magokat gyengéden kell összenyomni a szájban, hogy kiengedjék a gyümölcshúst és -levet.

A gránátalmát nem sok receptben fogjuk megtalálni. De azt gondolom, hogy van annyira értékes, különleges és finom gyümölcs, hogy mindenféle konyhai műveletet hanyagolva, nyersen fogyasszuk. Nem maradhat le gasztrobakancslistánkról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr525833863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása