10. Bruschetta
2014. május 05. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

10. Bruschetta

Miután megnéztük Nápolyban a festményt a búvár sírjából,

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/06/kr_e_480_festmeny_a_buvar_sirjabol

kóstoljuk meg a bruschetta-t.

A bruschetta nem csupán étel. A bruschetta az egyik legegyszerűbb étel és mégis az egyik legünnepibb. A bruschetta-val az új olajbogyó szüretelésekor a legelőször sajtolt olajat ünneplik meg. Áldozat az istenek előtt. Áldozat a természet előtt, ami újból évről évre gazdag terméssel ajándékozza meg az itáliai félsziget lakóit. A napé, ami többet és jobban süt az ottani olajfákra, a zöldségekre, gyümölcsökre, mint Európa más tájain. Őshazájában Toscana-ban fettunta-nak hívják. Hagyományos módon faszénen pirítják a vastag olasz, házi kenyeret, fokhagymával bedörzsölik és meglocsolják olívaolajjal, sózzák, borsozzák.

 

olio-fettunta-bruschetta.jpg

 

A faszenes elkészítési módot az olasz otthonokban felváltja a gázon, brustolina-val való készítés, ami egy speciális eszköz a kenyér pirítására gázláng felett.

 

brustolina.jpg

A bruschetta-t természetesen Olaszországban sem csak ilyen pórias módon fogyasztják, hanem mindenféle feltéttel halmozzák meg az olívás kenyereket. Erre a leg kézenfekvőbb a paradicsom és a bazsalikom, de lehet rajta olajon fonnyasztott paprika, vagy hal is.

A bruschetta a kilencvenes években hódította meg a világot, természetesen - mint ilyen esetekben szokott lenni – tovább gazdagítva az étel elkészítési módjait.  

 Mi természetesen sok száz kilométerre északon nem tudjuk átélni azt az ünnepélyes pillanatot, amikor új olajat sajtolunk a frissen szüretelt olajbogyóból, de a bruschetta ízeit itthon is élvezhetjük. Egy dolog kell hozzá: nyár. Ugyanis a bevásárlóközpontok ízetlen paradicsomai nem alkalmasak a bruschetta-ízélmény átélésére. Jó érett, saját kertből, vagy piacról származó lukullusz paradicsomra van szükség hozzá.

 

Hozzávalók:

 finom, ropogós házikenyér

érett, zamatos lukullusz paradicsom

nagyon jó minőségű olívaolaj (ne rontsuk el az élményt holmi olcsó olajjal, hiszen ez az étel lelke)

friss bazsalikomlevelek

fokhagyma

só, bors

 A paradicsomot félbevágjuk, magjait, belső részét eltávolítjuk, felkockázzuk, majd az összetépkedett bazsalikomlevelekkel együtt kevés, forró olívaolajon nagyon rövid idő alatt kicsit megfonnyasztjuk.

A kenyeret megpirítjuk faszenes grillen, vagy más grillen, vagy ha nincs más: kenyérpirítóval. Bedörzsöljük fokhagymával, meglocsoljuk olívaolajjal és ráhalmozzuk a paradicsomot.

Értékelés: 5/5

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr626119767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LeslieBear 2014.07.01. 14:58:54

Lehet, hogy eretnekség, de én még felkockázott mozzarellát is szoktam a paradicsom darabkák közé keverni. :)
süti beállítások módosítása