11. Olajbogyó
2014. május 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

11. Olajbogyó

"A szőlő mellett az olajfa az első kultúrnövények egyike volt, és termesztésének gyakorlata Közép-Perzsia és Mezopotámia területéről Egyiptomtól Föníciáig, majd Görögországig terjedt. A történelem hajnalán már a keleti mediterrán régió minden népe olajjal és borral élt. Mivel mind enyhet adó gyógyító szerként, mind élelmi­szer- és fényforrásként használható, az olajfának vallási és termé­szetfeletti jelentőséget tulajdonítottak. Az olajfákról a Kr. e. 12. századból származó egyiptomi papiruszok tesznek először említést. Ez III. Ramszesz fáraó ajándékozási okirata Rá isten­nek, amelyben a Heliopolisz város köré ültetett olajfaligeteket ajánlja neki fel: „Ezekről a fákról a legtisztább olaj nyerhető, amely égve tartja szentélyed mécseseit."

OliveTree.jpg

A legenda szerint Ádám sírján, a Tábor-hegy lankáin egy cédrus, egy ciprus és egy olajfa nőtt. A Genezis szerint a galamb olajágat vitt vissza Noé bárkájára, ezzel tanúsítva, hogy a vízözön után leapadt a víz. Azóta is az olajágat a béke és a jóakarat jelképének tartják.

A görög mitológia szerint Zeusz annak az istennek vagy istennő­nek ígérte oda Attikát, aki a leghasznosabb találmányt ajánlja fel. A bölcsesség és a béke istennője, Athéné nyert, aki az olajfát, illetve enyhet adó, tápláló olaját adta ajándékba. Athéné Athén istennője lett, és az olajfáját a monda szerint az Akropolisz szikláin ültették el. A történetet a Parthenon

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/06/kr_e_447-438_parthenon

oldalán lévő egyik frízen örökítették meg."

 

Athena_Erechtheus_olive_tree.jpg 

Az olajbogyó talán tényleg az istenek ajándéka. No nem az Ószövetség istenéé, hanem a görög mitológia civakodó, egymást bosszantó, rivalizáló, szerelmes és harcias isteneié. 

Persze nem ez jut először eszünkbe, amikor egy szupermarket polcáról levesszük a az olajbogyót tartalmazó üveget, miközben ukrán bevásárlóturistákon kell keresztülverekednünk magunkat, sorban állunk, bepakolunk az autóba és felcipeljük a nehéz szatyrokat a harmadikra. 

De menjünk csak el az Isztriai-félszigetre!

Várjuk meg, míg 30 fok alá esik a hőmérséklet nem sokkal naplemente előtt, feküdjünk ki meztelenül a nap utolsó sugarainál a tengerpartra, vagy az apartmanunk kőfallal körülvett udvarára és egyik kezünk ügyébe készítsünk egy üveg grappát, a másik kezünk ügyébe pedig magozatlan olajbogyót. Miközben iszogatjuk a grappát, és rágcsáljuk az olajbogyót, nézzük a tengert és a naplementét, elmélkedjünk el kérész életünkön, és hogy azért kaptuk az olajbogyót és a szőlőt, amiből a grappa készült, hogy rövid és mihaszna életünkbe egy kis élvezetet vigyen.

És hogy tovább fokozzuk az élvezetet, tegyük csípőssé az olajbogyónkat:

Hot shot olajbogyó:

kb. fél kiló fekete magozott olajbogyó 

3 gerezd fokhagyma nagyon vékonyra szeletelve

1,5 teáskanál szárított rozmaring mozsárban még jobban összetörve

1 evőkanál New Mexican chili, vagy bármilyen más tört chili

2 evőkanál balzsamecet

1,5 cup, csésze, (375 ml) olívaolaj

1 literes befőttesüveg

 

Az olajbogyókat vegyük ki az üvegből, szárítsuk meg.

A többi hozzávalót keverjük össze jól.

A literes üvegünkbe rakjuk bele az olajbogyó felét, majd az olajos keveréket.

Jöhet a marad ék olajbogyó és a maradék keverék.

Zárjuk le, 24 órát tartsuk szobahőmérsékleten, majd rázzuk össze.

Rakjuk hűtőbe és két hétig naponta rázzuk össze egyszer.

Ezek után pár hónapig hűtőben tárolható.

 

Az olajbogyó 11. a gasztrobakancslistánkon.

Még szabad 990 hely :)

Értékelés 5/5

 

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr825838411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása