16. Paradicsomleves - olasz krém, amerikai krém, olasz és menzás betűtésztával
2014. június 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

16. Paradicsomleves - olasz krém, amerikai krém, olasz és menzás betűtésztával

Kultúrbakancslistánkon következik a Kr. u. 82-ben elkészült Colosseum.

 http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/06/kr_u_82_colosseum

Ha Colosseum, akkor Róma. Ha hirtelen kell mondani egy zöldséget Olaszországgal kapcsolatban, akkor szerintem mindenki a paradicsomot mondaná. Ha New York a Big Apple, akkor Róma a Pomodori Grandi. Furcsa belegondolni, hogy a Colosseum felépülése után még több mint 1500 évet kellett várnia Olaszországnak a paradicsomra.  De ez alatt a rövid idő alatt meg annyi fajta felhasználási módját találták ki, mint valószínűleg sehol a világon.

paradicsom.JPG

Mindenfajta logikai megfontolás nélkül kezdjük a levessel 

Zuppa di pomodoro

1 kg érett paradicsom, vagy ugyanennyi mennyiségű konzerv

1 cup, csésze, 250 ml zöldségalaplé

3 gerezd fokhagyma apróra vágva

2 hagyma apróra vágva

csokorba kötve petrezselyem, rozmaring, majoránna, bazsalikom, kakukkfű és zsálya

4 evőkanál tejszín

2 evőkanál olívaolaj 

só, bors

A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat. Feldaraboljuk.

Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Együtt pároljuk őket még 1-2 percig, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a csokorba kötött fűszereket és körülbelül 40 percig alacsony hőfokon főzzük. Kivesszük a fűszereket, sózzuk borsozzuk, majd botmixerrel lebotmixeljük egyenlete állagúra. Hozzáöntjük az alaplét és összeforraljuk. Tányéronként egy kanál tejszín dukál a tetejére.

Amerikai paradicsomkrémleves:

4 dkg vaj

1 evőkanál olívaolaj

1 hagyma apróra vágva

1 sárgarépa apróra vágva

1 szálzeller apróra vágva

2 gerezd fokhagyma apróra vágva

2 kg érett paradicsom lehéjazva, felvágva vagy ugyanannyi mennyiségű konzerv

2,5 dkg liszt

1 cup, csésze 250 ml, 2,5 dl zöldségalaplé

4 szál petrezselyem

2 szál kakukkfű

2 babérlevél

1 evőkanál cukor

4,5 dl zsíros tejszín vagy tej

só, bors

(Adjunk hozzá pirítóst ráolvasztott sajttal)

Fazékban közepes lángon hevítsük fel a vajat és az olívaolajat, tegyük bele a hagymát, fokhagymát, zellert, és a sárgarépát. 5 percig pároljuk őket, majd adjuk hozzá a paradicsomot.Főzzük további öt perig. Keverjük bele a lisztet, majd újabb 5 perc párolás következik.

Öntsük fel az alaplével, tegyük bele a petrezselymet, kakukkfüvet, babért és a cukrot. Fedő nélkül főzzük 40 percig. Vegyük ki a kakukkfüvet és a babért, majd a levest finom szűrőn keresztül passzírozzuk át.

Adjuk hozzá a tejszín és melegítsük össze. (Már nem szabad forralni!)

Sózzuk, borsozzuk

 

Olasz paradicsomleves

4 evőkanál olívaolaj

1 hagyma felaprítva

3 gerezd fokhagyma felaprítva

75 dkg paradicsom lehéjazva, feldarabolva, vagy ugyanannyi konzerv

1 liter csirkehúsleves

só, bors

pirított kenyérkocka

friss bazsalikomlevél

Az olívaolaj felén üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és öt percig pároljuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd 30 percig forraljuk. A maradék két evőkanál olívaolajon megpirítjuk a kenyérkockákat.

A kész levest a tányérokba merjük, megszórjuk a kenyérkockákkal és az aprított bazsalikomlevéllel.

Menzás betűtésztával 

1 liter paradicsomlé

1 közepes fej hagyma meghámozva

1 csomag zellerzöld

2 evőkanál zsír

2 evőkanál liszt

10 dkg cukor

betűtészta

 

 A zsír és liszt segítségével világos rántást készítünk. Felengedjük a paradicsomlével, beledobjuk a hagymát és a petrezselymet. Kis lángon főzzük 20 percig, majd beledobjuk a betűtésztát. Még főzzük amíg meg nem puhul a tészta.

A paradicsomleves mindenképp listás.

Még 985 hely van a gasztrobakancslistánkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr956262351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2014.06.08. 17:27:30

Ha már paradicsomlevesek, akkor itt a kínai változat, amit kánikulában esznek:

motoroskonyhaja.blog.hu/2013/08/03/kanikulai_paradicsomleves_kinabol

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.06.08. 20:03:22

Ez is jól hangzik. Még nem is hallottam róla. De jó pap...
süti beállítások módosítása