Kultúrbakancslistánkon következik a Kr. u. 82-ben elkészült Colosseum.
http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/06/kr_u_82_colosseum
Ha Colosseum, akkor Róma. Ha hirtelen kell mondani egy zöldséget Olaszországgal kapcsolatban, akkor szerintem mindenki a paradicsomot mondaná. Ha New York a Big Apple, akkor Róma a Pomodori Grandi. Furcsa belegondolni, hogy a Colosseum felépülése után még több mint 1500 évet kellett várnia Olaszországnak a paradicsomra. De ez alatt a rövid idő alatt meg annyi fajta felhasználási módját találták ki, mint valószínűleg sehol a világon.
Mindenfajta logikai megfontolás nélkül kezdjük a levessel
Zuppa di pomodoro
1 kg érett paradicsom, vagy ugyanennyi mennyiségű konzerv
1 cup, csésze, 250 ml zöldségalaplé
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 hagyma apróra vágva
csokorba kötve petrezselyem, rozmaring, majoránna, bazsalikom, kakukkfű és zsálya
4 evőkanál tejszín
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat. Feldaraboljuk.
Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Együtt pároljuk őket még 1-2 percig, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a csokorba kötött fűszereket és körülbelül 40 percig alacsony hőfokon főzzük. Kivesszük a fűszereket, sózzuk borsozzuk, majd botmixerrel lebotmixeljük egyenlete állagúra. Hozzáöntjük az alaplét és összeforraljuk. Tányéronként egy kanál tejszín dukál a tetejére.
Amerikai paradicsomkrémleves:
4 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 hagyma apróra vágva
1 sárgarépa apróra vágva
1 szálzeller apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 kg érett paradicsom lehéjazva, felvágva vagy ugyanannyi mennyiségű konzerv
2,5 dkg liszt
1 cup, csésze 250 ml, 2,5 dl zöldségalaplé
4 szál petrezselyem
2 szál kakukkfű
2 babérlevél
1 evőkanál cukor
4,5 dl zsíros tejszín vagy tej
só, bors
(Adjunk hozzá pirítóst ráolvasztott sajttal)
Fazékban közepes lángon hevítsük fel a vajat és az olívaolajat, tegyük bele a hagymát, fokhagymát, zellert, és a sárgarépát. 5 percig pároljuk őket, majd adjuk hozzá a paradicsomot.Főzzük további öt perig. Keverjük bele a lisztet, majd újabb 5 perc párolás következik.
Öntsük fel az alaplével, tegyük bele a petrezselymet, kakukkfüvet, babért és a cukrot. Fedő nélkül főzzük 40 percig. Vegyük ki a kakukkfüvet és a babért, majd a levest finom szűrőn keresztül passzírozzuk át.
Adjuk hozzá a tejszín és melegítsük össze. (Már nem szabad forralni!)
Sózzuk, borsozzuk
Olasz paradicsomleves
4 evőkanál olívaolaj
1 hagyma felaprítva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
75 dkg paradicsom lehéjazva, feldarabolva, vagy ugyanannyi konzerv
1 liter csirkehúsleves
só, bors
pirított kenyérkocka
friss bazsalikomlevél
Az olívaolaj felén üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és öt percig pároljuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd 30 percig forraljuk. A maradék két evőkanál olívaolajon megpirítjuk a kenyérkockákat.
A kész levest a tányérokba merjük, megszórjuk a kenyérkockákkal és az aprított bazsalikomlevéllel.
Menzás betűtésztával
1 liter paradicsomlé
1 közepes fej hagyma meghámozva
1 csomag zellerzöld
2 evőkanál zsír
2 evőkanál liszt
10 dkg cukor
só
betűtészta
A zsír és liszt segítségével világos rántást készítünk. Felengedjük a paradicsomlével, beledobjuk a hagymát és a petrezselymet. Kis lángon főzzük 20 percig, majd beledobjuk a betűtésztát. Még főzzük amíg meg nem puhul a tészta.
A paradicsomleves mindenképp listás.
Még 985 hely van a gasztrobakancslistánkon.