Miután ellátogattunk Levallois-Perret-be, Párizs egyik külvárosába, ahol megismerkedtünk a neandervölgyi ember nagy újításával (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/05/kr_e_250_000_levallois_technika), kóstoljuk meg a Comice körtét.
Bár azt mondják, hogy sok szempontból nem mindegy, hogy körte vagy alma, a körte almatermés.
Valószínűleg Kínában őshonos, de már évezredek óta Európában is kedvelt gyümölcs. Ínyencek szerint a legfinomabb körtefajta a comice. Ezt a fajtát 1849-ben nemesítette ki a Comice Horticole (Kertészeti Társaság), és később Európa egyik legkedveltebb gyümölcsévé vált.
A comice nagy, kerek, különleges nyakú körte. A héja vékony, zöldessárga, néha egy kis rózsás pírral. A húsa fehér és rendkívül lédús. Legjobb önmagában fogyasztani, de kitűnően illik a parmezánhoz és a gorgonzolához is. Nagyon jó alapanyag különböző desszertekhez.
Mindenképp helye van a Gasztrobakancslistánkon.