Miután megnéztük a világ eddigi legrégebbi antropomorf szobrát, a 40 ezer éves oroszlánembert Ulmban,
(http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/09/kr_e_40_000_antropomorfizmus) kóstoljunk meg egy német specialitást, a rollmops-ot.
A rollmops szó szerint "göngyölt mopszot" jelent, mármint a kutyát. Hogy honnan ered a név, nem tudtam kideríteni, de valahol "A német humor ezer éve" című könyvben kellene keresni.
Póriasabb változata a ruszli, ami valószínűleg a német "russen" vagyis oroszok szóból ered, így különböztetve meg a saját szépen göngyölt heringjeiket, az oroszok göngyöletlen heringjeitől.
Rollmops vagy ruszli, mindkettő pácolt hering és prototípusa azon ételeknek, amiért vagy rajonganak, vagy a világból szaladnak ki előle. Én az első csoporthoz tartozom, és soha nem fogom megérteni, hogy miért spórolnak a hagymával a ruszliban, amikor olcsóbb, mint a hering, és mire az ember az üveg vagy vödör aljára ér, hal még marad, a hagyma viszont rég elfogyott.
A rollmops karrierje valamikor a XIX. század első felében lendült fel, amikor a vasúti szállítás már lehetővé tette, hogy a halat már nehézségek nélkül juttassák el az északi- és balti-tengeri kikötőkből a kontinens belsejébe. Erre találták ki az új pácolási módszert. Az étvágygerjesztő falatok Berlinben lettek igazán népszerűek, ahol megjelentek a kocsmák étlapjain. Mai napig tartja magát a hiedelem, hogy kitűnő orvosság másnaposságra.
A rollmops hozzávalói viszonylag változatosak, de a leggyakoribb elkészítési módja, hogy egy darab ecetes uborka köré tekerik a heringet, kis fapálcikával átszúrják és fehérborecetből, vízből, hagymából, szemes fekete borsból, mustármagból, sóból és cukorból készült páclében tárolják.
A rollmops mindenképp Gasztrobakancslistás fogás.