7. Rollmops
2015. január 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

7. Rollmops

Miután megnéztük a világ eddigi legrégebbi antropomorf szobrát, a 40 ezer éves oroszlánembert Ulmban, 

(http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/09/kr_e_40_000_antropomorfizmus) kóstoljunk meg egy német specialitást, a rollmops-ot. 

A rollmops szó szerint "göngyölt mopszot" jelent, mármint a kutyát. Hogy honnan ered a név, nem tudtam kideríteni, de valahol "A német humor ezer éve" című könyvben kellene keresni.

Póriasabb változata a ruszli, ami valószínűleg a német "russen" vagyis oroszok szóból ered, így különböztetve meg a saját szépen göngyölt heringjeiket, az oroszok göngyöletlen heringjeitől.

15051_fotolia_6418368_s_cropped.jpg

Rollmops vagy ruszli, mindkettő pácolt hering és prototípusa azon ételeknek, amiért vagy rajonganak, vagy a világból szaladnak ki előle. Én az első csoporthoz tartozom, és soha nem fogom megérteni, hogy miért spórolnak a hagymával a ruszliban, amikor olcsóbb, mint a hering, és mire az ember az üveg vagy vödör aljára ér, hal még marad, a hagyma viszont rég elfogyott. 

A rollmops karrierje valamikor a XIX. század első felében lendült fel, amikor a vasúti szállítás már lehetővé tette, hogy a halat már nehézségek nélkül juttassák el az északi- és balti-tengeri kikötőkből a kontinens belsejébe. Erre találták ki az új pácolási módszert. Az étvágygerjesztő falatok Berlinben lettek igazán népszerűek, ahol megjelentek a kocsmák étlapjain. Mai napig tartja magát a hiedelem, hogy kitűnő orvosság másnaposságra.

A rollmops hozzávalói viszonylag változatosak, de a leggyakoribb elkészítési módja, hogy egy darab ecetes uborka köré tekerik a heringet, kis fapálcikával átszúrják és fehérborecetből, vízből, hagymából, szemes fekete borsból, mustármagból, sóból és cukorból készült páclében tárolják.

A rollmops mindenképp Gasztrobakancslistás fogás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr607056247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2015.01.10. 13:45:46

A ruszli német németül Kronsild, a russische Sardine, Russe(n) az osztrák német név ebből magyarosodott a ruszli. Fontos különbség, hogy a ruszliban a hal gerince is benne van. A gerinc nélküli változat a Bismarck.

objekt678 2015.01.10. 15:48:49

A kajában az a jó, hogy kupi van:
A Bismarckhering és a Gabelrollmops soha nem tartalmaz cukrot. Azt (vagy rossz esetben édesítőszert ) az osztrák russen tartalmaz.
A svédeknél is készítenek ehhez hasonlót, de ott úgy készül, hogy a cukorhoz adnak egy kis heringet :))
Egyszer az oroszoknál kerestem ruszlit. Van hasonló, de ott lengyelhalnak hívják. Olyasmi ez mint a franciasaláta, amit franciául salade de macedoinnak, vagy a franciakulcs, ami viszont clé anglais, de ott a svédfogót is beleértik :D Ebbe nem érdemes belemenni.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2015.01.10. 16:27:50

@objekt678: Köszönöm! Jegyzem :) Én Dániában ettem, az a svédhez lehetett hasonló, elég édes volt, de egyáltalán nem mondanám rossznak.

objekt678 2015.01.10. 18:29:36

Ha egyszer Rasmus Bismarckheringgel támadnak le, akkor el ne szaladj !

( Vita van azon, hogy a zsíros, de még nem ikrás-tejes matjes-e a jobb, vagy a soványabb Bismarck, de ez hülyeség: ízlésekről, színekről, nőkröl nem vitatkozunk:))))
A svéd hering katasztrófa volt: lekváros heringnek neveztem el, egy borzalom, egy rettenet.
( A svédek amúgy rendkívül kellemes emberek, ez vitathatatlan, de a nők állva pisilési jogának kiharcolásán kívül van rettenetesebb dolguk is: a paradicsomos heringjük. )
Dánoknál sajnos még nem jártam.

Dernovics László 2015.01.10. 19:52:51

Szerintem Bismarck hering elkeszitesi modja mas, a nyers heringet kizarolag soval tartositjak pofas hordokban. Remek etel.

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2015.01.10. 20:55:49

ezt a göngyölt heringet állandóan lehet kapni a Lidl-ben és ez a legfinomabb és leggusztább az összes ruszli közül amit eddig ettem.
süti beállítások módosítása