9. Baba ganoush, patlican ezmesi, vinetta
2015. január 11. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

9. Baba ganoush, patlican ezmesi, vinetta

Miután Houdinivel együtt lerántottuk a leplet a médiumokról és halottlátókról,

(http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/11/kr_e_40_000_medium)

kóstoljunk meg egy a Közel-Keleten méltán népszerű ételt.

A padlizsánt zöldségként fogyasztjuk, botanikailag azonban bogyós gyümölcs. Valószínűleg Indiából származik, és az arabokkal érkezett Európába a XIII. században.

padlizsán.jpg

Számos híres étel alapvető alapanyaga. Ilyen a török imam bayildi, a provence-i ratatouille, a görög muszaka, vagy a padlizsánkrém. 

A padlizsánkrém egy tipikus arab étel, de gyönyörű példája annak, hogy egy nagyszerű recept hogyan vándorol népről népre és hogyan válik nemzeti gasztronómiájuk, sőt nemzeti identitásuk részévé. A padlizsánból készült krém arab közvetítéssel jutott Törökországba, onnan pedig a románokon keresztül jutott el Erdélybe, és lett - a Váncsa István megfogalmazása szerint - a legszékelyebb étel: a vinetta. Elkészítési módja nem sokat változott az évszázadok és a hosszú út során sem.   

safavid-food-1550.jpg

Hozzávalók a baba ganoush-hoz: 

3 nagy padlizsán

4 gerezd fokhagyma

2 dl tahini (készítését lásd: http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/01/21/16_sicak_hummusz_pidevel)

citromlé

1/4 teáskanál őrölt római kömény

korianderzöld

Ha tudjuk, süssük faszénen. Ha nem tudjuk, akkor ne süssük. (faszénen) Süssük sütőben grill alatt. Ha az sincs, akkor csak simán. 

Nem kell felvágni a padlizsánt, meg ilyesmivel vacakolni, mehet egészben. Szurkáljuk meg előtte villával. Süssük addig, míg a héja minden oldalon el nem feketedik nagyrészt. 

Ha a kívánt állapotot elértük, vegyük ki és rakjuk nejlonzacskóba, zárjuk légmentesen. 10 perc múlva vegyük ki és simán húzzuk le róla a héját. A padlizsán húsát rakjuk egy tálba a többi hozzávalóval együtt, kivéve a citromlevet. Essünk neki botmixerrel, hogy egyenletes állagú krémet kapjunk. A citromlevet folyamatos kóstolgatás mellett adagoljuk, saját ízlés szerint. Ha ízlik,  már ne rakjunk bele többet. Szórjuk meg az apróra vágott korianderzölddel, és készen is vagyunk. Pitával fogyasszuk.

ottoman1.jpg

Hozzávalók a török patlican ezmesihez:

 3 nagy padlizsán

4 gerezd fokhagyma

citromlé

olívaolaj

só, bors

 Elkészítése ugyanaz. Padlizsánsütés, hozzávalók összeturmixolása, evés pitával.

 

erdély.png

 

Hozzávalók az erdélyi vinettához:

3 nagy padlizsán

2 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 dl napraforgó olaj

só, bors

Elkészítése ugyanaz, csak a hagyomány szerint ne használjunk fémeszközöket. A fémeszközök tilalmát még a Török Birodalom idején tanultuk el a törököktől, akik azóta ezt elfelejtették és vígan fémeszközök segítségével készítik a patlican ezmesit. És itt újból egyet kell értenünk Váncsával, miszerint a hagyományok mindig tovább élnek a perifériákon és Erdély a Török Birodalom perifériája volt. Mindazonáltal a hagyományok fontos dolgok, ebben meg Tevjével, a tejesemberrel kell egyetértenünk.

tradition.jpg

Egy biztos. Rozsdamentes acél (stainless steel feliratú) eszközöket nyugodtan használhatunk a padlizsánoz, nem fogják sem elszínezni, sem megkeseríteni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr457063099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása