Miután megvizsgáltuk Dél-Afrikában, hogyan lett a rováspálca nagyobbik felének tulajdonosából részvényes,
( http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/15/kr_e_35_000_rovaspalca), kóstoljuk meg a dél-afrikaiak büszkeségét a világhírű boerewors-t.
A boerewors (ejtsd: burevorsz) receptje 200 évre tekint vissza és a holland (búr) telepesek hagyományos sütőkolbásza.
Mivel Magyarországon nem tudjuk megvásárolni, ezért elkészítjük. "Hol a pisztolyom, szablyám, késem,
mondd hova tettem a turmixgépem?"
Kolbászt fogunk tölteni. Ami nem olyan nehéz és macerás, mint sokan gondolnák. Éveken keresztül hozzá sem mertem kezdeni, aztán kiderült, hogy tök egyszerű dolog. Mindenkit bíztatok, aki még nem próbálta.
Hozzávalók:
2 kg jó minőségű marhahús (fehér-, fekete-pecsenye, felsál)
1 kg sertés lapocka
0,5 kg hasaalja szalonna
25 ml só
5 ml őrölt bors
15 ml őrölt koriandermag
1 ml őrölt szegfűszeg
2 ml őrölt szerecsendió
125 ml malátaecet
25 ml brandy (elhagyható)
sertés vékonybél
A kétféle húst és a szalonnát felkockázzuk, ledaráljuk. Egy jó mély tálba tesszük és hozzáadjuk a fűszereket, a malátaecetet, és a brandy-t. Jól elkeverjük villával, lehetőleg nem gyúrjuk erősen kézzel A kész keveréket két órára hűtőbe tesszük, közben beáztatjuk a disznóbelet kézmeleg vízbe.
Két óra után kivesszük a húskeveréket a hűtőből, a belet felhúzzuk a töltő csövére. A húst a töltőbe töltjük és vigyázunk ne maradjanak nagy levegős részek. Körülbelül 1 méteres kolbászokat töltünk, amiket csigába tekerünk. A boerewors-t hagyományosan grillezik faszénen, de süthetjük máshogy is.
A boerewors érdekes fűszerezésének köszönhetően mindenképp Gasztrobakancslistás étel.