16. Meggy
2015. február 20. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

16. Meggy

Miután kultúrbakancslistánkon megtudtuk, hogy az emberiség első pénzként használt tárgya az obszidián volt, (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/02/19/kr_e_12_000_penz) 14 ezer évvel ezelőtt Anatóliában, kóstoljunk meg egy gyümölcsöt, ami valószínűleg szintén erről a környékről származik.

14_dedrecenibot-masolata.jpg

A meggy kétség kívül a kedvenc gyümölcsöm. A vadon termő meggy (Prunus cerasus) latin nevét valószínűleg a Cerasus (ma Giresun) nevű török városról kapta. 

Világszerte savanyú cseresznyének hívják, ami sokak számára talán találó lehet, de ha figyelembe vesszük sokféle felhasználási módját, akkor igencsak degradáló egyfajta cseresznyének tartani. Ezt már őseink is így gondolhatták, hiszen a meggy szó már a honfoglalást megelőzően is a szótárunk része volt, nem egy település neve őrzi ennek bizonyítékát.

Egyik legegészségesebb gyümölcsünk, nyersen kitűnő csemege, de lekvárnak, befőttnek és süteményekbe is sokkal jobb, mint a cseresznye. Nyáron nincs üdítőbb, mint egy jéghideg meggyleves. A meggypálinkáról nem is beszélve.

 

Mindenképp ott a helye a Gasztrobakancslistánkon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr407191479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása