Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az első maihoz hasonló fejszét Indonéziában találták meg, nézzük meg, hogy készül Indonézia első számú utcai kajája, a nasi goreng.
A nasi goreng annyit tesz: sült rízs.
A nasi goreng a holland konyhában is fő fogássá vált. Állítólag Holland Kelet-India idejében - amikor a két ország rendszeres kereskedelmet folytatott - a hollandok átvették eztbaz ételt, de olyan fűszerekkel ízesítették, melyek jobban megfeleltek ízlésüknek.
Hozzávalók:
3 tojás
5 evőkanál olívaolaj
2 hagyma aprítva
2 fokhagyma aprítva
1/2 teáskanál rákpaszta (opcionális)
25 dkg garnéla
50 dkg sertés karaj vagy hátszín vékonyra szeletelve
74 dkg (4 csésze/cup) főtt rizs
6 zöldhagyma vékonyra szeletelve
2 evőkanál light szójaszósz
3 evőkanál pirított hagyma
1 kígyóuborka, hámozva és vékonyra szeletelve
só, bors
Wokban felforrósítottam 3 evőkanál olajat, majd beleütöttem a tojást, sóztam, borsoztam és a bő olajon rántottához hasonlóan megsütöttem.
A hagymát, fokhagymát és a rákpasztát aprítógépben kevés vízzel pürévé dolgoztam, hozzáadtam a rántottaszerű tojáshoz, csak annyi ideig, amíg a fokhagyma aromája meg nem csapta az orromat. Most hozzákevertem a garnélát és a húst, és átsütöttem őket. Amikor ez készen volt, újabb két evőkanál olajat adtam hozzá, majd belekevertem a rizst, hogy átforrósodjon.
Már csak a szójaszószt kellett hozzáadnom és forrón tálalnom uborkaszeletekkel és pirított hagymával, hogy készen legyen az autentikus nasi goreng.
Az elvárásaim nagyok voltak, amit nem sikerült beváltania a nasi gorengnek, így nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.