Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy szellemekben először az ókori Mezopotámiában hittek, kóstoljunk meg végre egy igazán finom iraki ételt.
Hozzávalók 6 személyre:
1 csirke kb. 1,7 kg
só, bors
1/4 csésze/cup derített vaj
1,25 dl (1/2 csésze/cup) csirke alaplé vagy víz
A rizses töltelékhez:
100 gr (1/2 csésze/cup) basmati rizs
1/3 csésze/cup derített vaj
1 kis hagyma apróra aprítva
40 gr (1/4 csésze/cup) fenyőmag
30 gr (1/4 csésze/cup) aprított dió
30 gr (1/4 csésze/cup) aranymazsola
1/2 teáskanál baharat
só, bors
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A rizst megmostam egy szitában, amíg a lefolyó víz nem lett teljesen tiszta, majd lecsepegtettem és félretettem.
A derített vajat felforrósítottam, és rajta üvegesre pároltam a hagymát. Rászórtam az olajos magvakat és a rizst és gyakori kevergetések mellett 5 percig pirítottam. Hozzáadtam a baharatot és az aranymazsolát, 2,5 dl (1 csésze/cup) vizet, lefedtem és 2-es fokozaton 10 percig pároltam, míg a vizet teljesen be nem szívta.
Levettem a tűzről és hagytam kihülni.
A csirkét szárazra töröltem, majd sóval borssal bedörzsöltem.
A belsejét megtöltöttem a rizses töltelékkel, lábait összekötöztem.
Elővettem egy tepsit, a felolvasztott derített vajat beleöntöttem, belehelyeztem a csirkét, meglocsoltam a derített vajjal és még aláöntöttem a csirke alaplevet. Betettem a 180 fokos sütőbe és két órát sütöttem, gyakran meglocsolva a levével.
Két óra multán kivettem a sütőből, darbokra vágtam és egy tálon a töltelék köré rendeztem.
Vélemény: Na végre! Egy igazán ízletes iraki étel. Már azt gondoltam, hogy ebből az országból nem fogok olyat találni, ami felfér a Gasztrobakancslistánkra. A pirított rizses olajos magvak nagyon finomak, ahogy a csirke kisülő leve átjárta őket. Érdemes elkészíteni. A dijaj ala timman a 26. a listánkon, még 975 kiadó hely van.