Miután megtudtuk Kultúrbakancslitánkról, hogy a teremtéstörténetek első nyoma Mezopotámiából származik, nézzük meg, hogyan készül az irakiak legkedveltebb körete a timman.
Hozzávalók 5-6 személyre:
40 dkg basmati rizs
1/3 csésze/cup ghee (derített vaj) vagy ugyanennyi olaj
2 evőkanál só
A rizst jól megmostam, majd alaposan lecsöpögtettem.
Olyan edényt használjunk, ami tapadásgátló bevonattal rendelkezik!
A ghee-t felforrósítottam (5-ös fokozat villanytűzhelyen) és hozzáadtam a rizst. Két percig kevergettem, hogy a ghee bevonja a rizsszemeket. Felöntöttem 2 liter meleg vízzel, és megszórtam a sóval. Gyakori kevergetés mellett felforraltam és öt percig főztem, majd szűrővel leöntöttem róla a vizet.
Ugyanebben az edényben újabb evőkanál derített vajat melegítettem, beleszórtam a lecsöpögtetett rizst, majd a tetejét meglocsoltam a maradék ghee-vel.
Szorosan lefedtem, és négyes fokozaton pároltam 10 percig (ez a ropogós réteghez kell), majd levettem 1-esre és továbbra is fedő alatt még 30 percig a tűzön tartottam.
El is készült a hagyományos iraki timman, ami egy nem mindennapos rizsköretnek megfelel, de önálló ételként nekem kevés volt. Nem Gasztrobakancslistás étel.