Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy az első csatornákat a mai Irak területén építették, nézzük meg, hogy készül egy bagdadi specialitás.
A khouzi ala timman egy igazi bagdadi specialitás. A következő recept a hagyományos ünnepi khouzi (egész bárány rizzsel töltve) éttermi változata. Az elkészítési módja egyes tájegységenként változik. Nem fogunk bárányt tölteni, de a kész ételünk a khouzi ízvilágát tükrözi.

Hozzávalók 6 személyre:
6 báránycsülök
1 noomi (szárított lime)
60 ml (1/4 csésze/cup) olaj
1 nagy hagyma apróra aprítva
1 teáskanál baharat
1/2 teáskanál kurkuma
500 gr hámozott, darabolt paradicsom (vagy 2 konzervparadicsom)
2 teáskanál só
2 teáskanál frissen őrölt bors
tálaláshoz
Timman vagy Timman Z'affaran

A húst megmostam, majd annyi vízzel, hogy éppen ellepje, felraktam lassan főni.

Hozzáadtam a hústűvel kétszer átszúrt noomi-t. Mikor lassan felforrt, mint a húslevest lehaboztam.
Egy serpenyőben az olajon üvegesre pároltam a hagymát. Beleszórtam a baharatot és a kurkumát és további egy percig pároltam. Hozzáadtam a paradicsomot, sót, borsot.

Amikor a húsnak már nem volt több habja, és csöndesen, gyöngyözően főtt, hozzáadtam a paradicsomos keveréket. Lefedtem és 1,5 óráig 2-es fokozaton pároltam.
Amikor a hús megfőtt, a fedőt félrebillentettem, hogy a paradicsomos szósz sűrűsödjön.
Időközben elkészítettem a Timman-t, amit tányérra szedtem. A rizsre elhelyeztem egy csülköt, majd a paradicsomos lével jól meglocsoltam.
A khouzi ala timman ismét egy finom iraki étel, de ez sem ütötte meg azt a színvonalat, hogy felkerüljön Gasztrobakancslistánkra.