Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a napóra is Egyiptomi találmány, nézzük meg, hogyan készül az egyiptomi vöröslencse leves.
Már az étel neve is elgondolkodtat itt minket Közép-Európában, hiszen biztos hallottunk már csorbáról. Ugye a határainktól keletre hívják így a levest.
Ha egy kicsit tovább ereszkedünk délkeletre, a törökökhöz, ott már çorba-t találunk, de ugyanúgy a levest nevezik így. Ezután már talán teljesen nyilvánvaló, hogy a csorba elnevezés Egyiptomból ered és a törökök közvetítésével jutott el román szomszédainkhoz.
Kis nyelvészkedés után nézzük milyen hozzávalókra lesz szükség 6 személyre:
375 g (1 1/2 csésze/cup) vöröslencse
1,5 l (6 csésze/cup) csirkehúslé
1 reszelt hagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
só, frissen őrölt bors
1 evőkanál citromlé
tálaláshoz:
pirított hagyma
citromcikkek
olívaolaj
A lencsét szitában folyó csapvíz alatt átmostam. A csirkealaplevet felforraltam és hozzáadtam a lencsét és a reszelt hagymát. Villanytűzhelyen 2-es fokozatra vettem, lefedtem és 1 órán keresztül lassan forraltam, közben nem kevertem meg.
Amikor a lencse már teljesen pürés állagú lett, botmixerrel nekiestem és krémlevessé turmixoltam. (Aki a hagyományos készítés híve, az passzírozhatja szitán.)
Hozzákevertem a római köményt, sóztam, borsoztam. (Aki szereti kicsit levesesebb állagúnak, adhat hozzá kis vizet) Belekevertem a citromlevet és ismét 2-es fokozaton összerottyantottam.
Forró tálkába szedtem, a tetejére pirított hagymát, olívaolajat öntöttem, mellé citromcikkeket adtam.
Értékelés: Közel nincs olyan finom, mint a török vöröslencse leves, ezért mivel a kategóriájában van jobb, ezért nem kerül fel a Gasztrobakancslistánkra.
A recept forrása: Tess Mallos: The complete Middle Eastern cookbook