Lisa Fein, a texas-i honvággyal küszködő new york-i gasztroblogger és szakácskönyv szerző könyveit nagyon szeretem. Az igazán szemkápráztató kivitel mellett az egyik kedvenc regionális konyhámmal, a tex-mex-szel foglalkozik. Jó pár receptet elkészítettem már könyvéből, most jutottam el oda, hogy a savanyúságokat is kipróbáljam.
Az első volt Lisa Fein Blanche nagymamájának mustáros savanyúsága. Fein állítása szerint és a könyvben szereplő fotó által bizonyítottam, nagymamája jegyezte le a receptet egy kis fecnire, alig olvashatóan, pedig Blanche nagymama tanárnő volt.
Ha van egy kis eszem, nem készítem el a receptet, de azt gondolom, hogy a "gasztrobloggerségnek" nem az a lényege, hogy a legjobban sikerült ételeket szépen lefényképezzük és ezzel népszerűséget hajhásszunk, hanem be kell számolni a kudarcokról is, hiszen egy fiaskóban több a tanulság.
Szóval, már akkor elrettentem, amikor elolvastam a hozzávalókat. Először nyomdahibára gyanakodtam, de a könyvben lévő fotó a kézírásos cetlivel meggyőzött, hogy nem erről van szó.
Tehát a hozzávalók:
1/4 csésze (cup) cukor
1/4 csésze (cup) kóser só (vagy fele ennyi tengeri só)
1/4 csésze (cup) mustárpor
1/4 csésze (cup) őrölt fekete bors
9 dl ecet (!!!!!)
70 dkg uborka karikára vágva
1 literes befőttes üveg
Víz sehol. A savanyúságunk leve tömény ecet!!! Emellett 1/4 csésze őrölt bors, az rengeteg!
Sterilizáljuk az üveget és a fedőt.. Ezt megtehetjük egy nagy fazékban, forró vízzel töltve, illetve megfelelő mosogatógéppel.
Egy nagy edényben kavarjuk össze a cukrot, a sót, a mustárport, a borsot az ecettel, és közepes lángon melegítsük addig, míg teljesen egynemű levet nem kapunk.
Az uborkaszeleteket tegyük a befőttesüvegbe, öntsük rá az ecetes levet, hogy az üveg tetejéig kb. fél centi maradjon. Mehet rá a fedő. Rakjuk hűtőbe.
Hűtőben kb. egy hét összeérésre van szüksége és egy hónapig áll el.
Kóstoló: Ehetetlenül ecetes. Ha még ízlelőbimbóink megküzdenek is a töménytelen borssal, akkor a gyomrunk akad ki egy két uborkaszelet után az ecettől.
Elnézést, hogy felszólító módban írtam a receptet, de szerintem ne készítse el senki, mert tényleg ehetetlen. Nem tudom elképzelni, hogy Fein ezt elkészítette és megkóstolta volna. Mindenesetre írtam neki, kíváncsi leszek, lesz-e válasz, és ha igen, akkor mi.