Suppli di riso - olasz rántott rizsgombóc
2014. június 05. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Suppli di riso - olasz rántott rizsgombóc

Még mindig Olaszországban járunk. Következő festményünk a "Thészeusz kiszabadítja a gyerekeket a Minótaurosztól".

http://kulturbakancslista.blog.hu/2014/06/06/kr_u_79_theszeusz_kiszabaditja_a_gyerekeket_a_minotaurosztol

És jöjjön egy újabb olasz étel, a suppli di riso, amit arancini-nek, vagyis narancsnak is hívnak, ami nem hozzávalóra, hanem inkább kinézetre utal. Eredetileg köret volt, de mára inkább előételként fogyasztják főleg télen. A kész rizsgombócokat paradicsomszósszal locsolják meg néha, ami egy kicsit könnyebben fogyaszthatóvá teszi, az amúgy kicsit nyögvenyelős fogást. 

suppli.JPG

 

Hozzávalók:

8 dl zöldségalaplé

50 gr vaj

250 gr kerekszemű rizs

1 db mozzarella apróra tépkedve

5 szál zöldhagyma vékonyra szeletelve

5 bazsalikomlevél apróra vágva

5 petrezselyemlevél apróra vágva

10 oreganolevél apróra vágva

5 evőkanál frissen reszelt parmezán

olívaolaj a sütéshez

zsemlemorzsa és tojás a panírhoz

só, bors

Melegítsük fel a vajat, majd szórjuk bele  a rizst. Kevergessük addig, míg nem látjuk, hogy a rizsszemek mind be vannak vonva vajjal, majd öntsük rá a felmelegített zöldségalaplevet. Körülbelül húsz percig alacsony hőfokon pároljuk benne a rizst, ameddig be nem szívja az összes levest.

Adjuk hozzá a mozzarella-t, a parmezánt, a fűszernövényeket, sózzuk borsozzuk, jól keverjük el és hagyjuk kihűlni. 

Melegítsük fel az olívaolajat. A kihűlt rizses keverékből formázzunk kb. 5 centis gombócokat, de lehet nagyobbakat is, kinek mennyi türelme van. 

A kész gombócokat először felvert tojásban megmártogatjuk, majd pedig a zsemlemorzsában megforgatjuk. Mehet a forró olajba, amíg nem lesz aranysárga.

(Ha valaki szeret kézműveskedni, akkor még szoktak a gombócok közepébe egy kis szeletelt sonkát is rakni.)

A végeredmény nem rossz, de nem elég különleges, vagy híres, hogy felkerüljön a listánkra.

Még 986 hely van a gasztrobakancslistánkon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr626262335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2014.06.05. 18:22:41

parádés, de ugyanez édességben nem kapható?

motoroskonyhaja 2014.06.05. 18:51:41

Ez a poszt is jó! Van egy "hasonló" (direkt az idézőjel) spanyol kaja, az especialidad de queso, azt egyenesen imádom és soxor készítem. De -ahogy olvastam- még van idő, hiszen majd' 1000 kaja vár még bemutatásra, azaz bakancslistára :) Várom a továbbiakat!

flegmáné 2014.06.06. 09:21:25

Az olaszok arancini-nek [arancsíni] hívják; az aranciata narancsos üdítő.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.06.06. 09:24:16

@flegmáné: Teljesen igaza van. Én emlékeztem rosszul, javítom. Köszönöm szépen a figyelmeztetést.

Puskás István 2014.07.16. 08:33:38

Az olaszok arancino-nak hívják, az arancini már többes szám, ez nem a spaghetti esete, ebből van 1 db is (lásd ugyanezt a hibát a panini hazai használatában); n.b. az arancino és a suppli nem ugyanaz, bár nagyon hasonló, az arancino golyó (narancs) formájú és szicíliai, a suppli oválisabb (kb. rögbilabda) és római, Róma környéki. A rizs fűszerezése, egyéb hozávalók tekintetében is vannak lokális különbségek, pl. a szicíliai tipikusan raguval készül, a római csak paradicsomszósszal, mozzarellával, de mindkét helyen van 'bianco' azaz nem paradicsomos, fehér változata is.
süti beállítások módosítása