5. Jaffa narancs
2015. január 07. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

5. Jaffa narancs

Miután Izraelben megtekintettük a világ eddigi legrégebbinek bizonyult ékszerét,

 (http://kulturbakancslista.blog.hu/2015/01/07/kr_e_135_000_ekszer) kóstoljuk meg - az akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozó - Jaffa kikötőváros környékéről származó Jaffa narancsot. Az 1844-ben megjelenő fajta állítólag egy véletlen mutációnak köszönhető, amit arab farmerek narancstermesztők fedeztek fel. Az ősének számító édes narancsfajtát Vasco de Gamma hozta be a mediterránum térségbe 1498-ban Kínából.

Az új Jaffa narancs gyorsan népszerű lett Nagy-Britanniában és elterjedt egész Európában.

images.jpg

Az 1930-as években kitalált Jaffa-torta piskótatésztából, csokoládéból és narancsból készült.

1978-ban terroristák higanyt fecskendeztek egy Izraelből Hollandiába eladott Jaffa narancs szállítmányba, aminek következtében négy holland gyereket szállítottak kórházba. A palesztin forradalmárok célja az izraeli gazdaság megroppantása volt a narancsexport ellehetetlenítésével. 

Ezen kellemetlen incidenstől eltekintve a Jaffa narancs majdnem mag nélküli, könnyen hámozható nagy méretű, lédús narancsfajta. Mindenképp ott a helye Gasztrobakancslistánkon,  

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrobakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr867050231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása