Miután megtudtuk Kultúrbakancslistánkról, hogy a gonosz fogalma először Mezopotámiában jelent meg 7000 éve, nézzük meg, hogyan készítik arrafelé a sült csirkét.
Hozzávalók 6 személyre:
1 csirke (kb. 1,7 kilós)
1 citrom
só, bors
2 evőkanál derített vaj vagy olaj
1 fej fokhagyma hámozatlanul
egy adag timman vagy timman z'affaran
A csirkét megmostam és papírtörlővel szárazra töröltem. A citromot négyfelé vágtam, és két cikkellyel jól bedörzsöltem a csirke a külsejét, a belsejét pedig sóval, borssal, majd a külsejét is megszórtam.
30 percre félre tettem, hogy a csirke beszívja az ízesítőket.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Most egy nehezebb művelet következett. A fokhagymát megpucoltam úgy, hogy egyben maradjon a fej és csak a külső rétegeket távolítottam el.
A derített vajat egy serpenyőben felforrósítottam és a csirke minden oldalát megpirítottam.
Egy mázas tálba 2,5 dl (1 csésze/cup) vizet öntöttem, belefacsartam a citrom másik felét, beleraktam a fokhagymát és a csirkét.
2 órára bekerült a sütőbe, fél óránként megfordítottam.
2 óra után kivettem a csirkét. A fokhagymát kidobtam, az összegyűlt levet pedig egy serpenyőben felére beforraltam.
A csirkét egy nagy tálalótálra tettem, meglocsoltam a húslével és körberaktam timman-nal.
Nem túl szimpatikus
Vélemény: Hááát. Natúr sült csirke kategóriában biztos, hogy lesz ennél sokkal jobb. A csirke nem sült meg az én ízlésemnek megfelelő módon. Semmiképp nem Gasztrobakancslistás étel. Még 976 kiadó hely van.